Atoomakkoord met Iran nu opzeggen is geen goed idee
In deze rubriek reflecteren buitenlandredacteuren van het RD op actuele gebeurtenissen in het nieuws. Vandaag: opzeggen nucleair akkoord met Iran is nu geen goed idee.
De Amerikaanse president Donald Trump wil af van het nucleaire akkoord met Iran van 2015. Al eerder liet hij weten dat de deal een van de slechtste overeenkomsten is die ooit zijn gesloten. Afgelopen week waarschuwde het staatshoofd na een ontmoeting met de legertop enigszins onheilspellend voor de „stilte voor de storm.” Algemeen wordt aangenomen dat hij daarmee een verkapte aankondiging deed dat hij de afspraken met Teheran binnenkort gaat opzeggen.
Dat zou dan het tweede grote ‘wapenfeit’ van zijn voorganger Barack Obama zijn dat Trump in het eerste jaar van zijn presidentschap ongedaan maakt. Eerder draaide hij al de verplichte ziektekostenverzekering en hervorming van de gezondheidszorg –Obamacare– terug.
Nu valt er op zowel Obamacare als op het atoomakkoord met Iran het nodige aan te merken. Maar het lijkt erop dat Trump toch enigszins rücksichtslos bezig is moeizaam binnengehaalde successen van de baan te vegen.
Natúúrlijk heeft Iran de internationale gemeenschap jarenlang aan het lijntje gehouden, terwijl iedereen het vermoeden had dat het atoomprogramma van de Islamitische Republiek zeker niet alleen voor vreedzame doeleinden was bestemd. Natúúrlijk geeft Teheran nog steeds niet volledige openheid van zaken en staat het niet in alle nucleaire faciliteiten inspecties toe. Dat geeft zonder meer te denken.
Alle strafmaatregelen tegen Iran en alle eindeloze onderhandelingen hebben er echter wél toe geleid dat het land –voor zover bekend– nog altijd niet over kernwapens beschikt. Daarmee is een belangrijke doelstelling van de internationale gemeenschap verwezenlijkt. In tegenstelling tot Noord-Korea, dat inmiddels diverse succesvolle atoomproeven heeft gedaan en hard bezig is om ballistische raketten geschikt te maken om kernkoppen te vervoeren.
De grote vraag is dan ook welk effect een Amerikaanse opzegging van de nucleaire deal met Iran zal hebben. Het zal ongetwijfeld leiden tot herinvoering –en wellicht zelfs verzwaring– van de sancties tegen Teheran. Maar het kan ook gemakkelijk de ambitie van Iran om kernwapens te ontwikkelen aanwakkeren.
Zelfs het voormalige hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, waarschuwde deze week dat het geen goed idee is als de Amerikanen nú uit het akkoord stappen. Dat zegt nogal wat, want Jeruzalem was altijd een fel tegenstander van de atoomdeal omdat het nog steeds denkt dat Iran in het geheim aan kernwapens werkt.
Yadlin vindt dat er beter kan worden onderhandeld over aanscherping van de voorwaarden. En dat Iran vooral aangepakt moet worden voor zijn militaire bemoeienis in het Midden-Oosten. Daar heeft hij een terecht punt.