Drama Las Vegas zal vermoedelijk ‘gewoon’ de geschiedenisboekjes in glijden
Verslagenheid alom in de Verenigde Staten na het bloedbad van afgelopen zondag in Las Vegas. Stephen Paddock doodde 58 mensen en zichzelf en verwondde meer dan 500 personen. President Trump zei voor de slachtoffers te bidden en riep ertoe op in het hele land de vlaggen halfstok te hangen.
Zoals altijd laaide het debat over vuurwapenbezit in Amerika weer op. Maar wat heet oplaaien? Dat veronderstelt op zijn minst dat een dergelijk debat ook een constructieve uitkomst heeft.
En daar zit precies het probleem. Alle grote schietincidenten in de VS ten spijt heeft het oplaaien van het debat over wapenbezit nog nauwelijks tot concrete maatregelen geleid die de grootschalige beschikbaarheid van schiettuig aan banden leggen.
Het grondwettelijk recht om een wapen te bezitten is dermate diep in de Amerikaanse psyche verankerd dat elke discussie daarover bij voorbaat lijkt te zijn mislukt. Waarbij het dus wachten is op de volgende schietpartij. Gelukkig was Las Vegas een uitzondering. Want nog niet eerder vuurde een schutter negen minuten lang met een automatisch wapen op een menigte. Maar slecht voorbeeld kan slecht doen volgen.
Het is hoog tijd dat er in de Verenigde Staten eens daadwerkelijk een debat op gang komt over het wijdverbreide wapenbezit. Met uiterst concrete maatregelen als gevolg.
Want het gaat niet aan dat ‘gewone’ burgers een vuurwapen voorhanden hebben. Dat valt misschien nog te verdedigen voor een eenzame ranchhouder in de Rocky Mountains die lastige grizzlyberen en ander wild van zijn erf moet houden. Maar dat geldt zeker niet in de grote stad, waar bij tijd en wijle verkeersruzies met kogels worden beslecht. Om nog maar niet te spreken over de volstrekt zinloze schietpartijen zoals die zich in Las Vegas en andere plaatsen hebben voorgedaan.
Daarbij komt nog dat veel Amerikaanse wapenbezitters het niet bij één pistool of revolver laten. Sommigen beschikken over een waar arsenaal. Dat bleek ook bij de schutter in Las Vegas, die maar liefst 23 verschillende vuurwapens in een tiental koffers naar zijn hotelkamer had getransporteerd.
Overigens hoeft daarbij niet alleen met de beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten te worden gewezen. De Noor Anders Breivik bracht in 2011 77 mensen om het leven. In Alphen aan den Rijn doodde een psychisch gestoorde man in datzelfde jaar zes mensen en zichzelf. Burgers die beschikten over vuurwapens.
Het drama in Las Vegas zal vermoedelijk ‘gewoon’ de geschiedenisboekjes in glijden. De Amerikaanse president Donald Trump liet gisteren immers al weten dat er voorlopig niets zal worden gedaan om het wapenbezit aan te pakken. „Dit is niet het juiste moment om actie te ondernemen”, aldus het Witte Huis.
Het is ronduit beschamend dat juist na zo’n bloedbad wordt geconstateerd dat het juiste moment niet is aangebroken om als regering maatregelen te nemen. Hoeveel doden moeten er vallen om dat moment wél aan te laten breken?