Asscher: fouten Mali zwaar genoeg voor aftreden
Vicepremier Lodewijk Asscher vindt dat de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het dodelijke mortierongeval in Mali „normaal gesproken zwaar genoeg zijn om af te treden”. De PvdA-leider zei dat vrijdag over zijn VVD-collega minister Jeanine Hennis van Defensie. Asscher zegt dat de beslissing om op te stappen wel aan haarzelf is.
Hennis zei dat ze haar positie zal bepalen na het Kamerdebat op dinsdag. „Aanblijven is nooit een doel op zich”, zei ze na de ministerraad, waar het ook over het dodelijke ongeval ging. De gehele Tweede Kamer is erg kritisch. Er zal waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen haar worden ingediend.
Volgens de OVV is Defensie in deze zaak ernstig tekortgeschoten. Tijdens een oefening met een 60 mm-mortier ontplofte de granaat voortijdig. Het ontwerp van de granaat kende zwakke plekken. Ook was de opslag van de granaten in Mali niet goed geregeld en was de medische hulp niet op orde.
Door het ongeluk kwamen twee militairen om en raakte een derde zwaargewond. De nabestaanden van de omgekomen militairen hebben laten weten naar de rechter te willen stappen naar aanleiding van het OVV-rapport. Zij menen dat er sprake is van dood door schuld.
De nabestaanden hebben eerder gezegd dat het stil is gebleven vanuit het ministerie van Defensie. Maar volgens Hennis is er „doorlopend contact” tussen Defensie en de nabestaanden. De Commandant van de Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft in ieder geval vrijdag met ze gesproken. „De wens en zorgen van de familie zijn voor mij leidend. Laat ik daarover duidelijk zijn, maar dat doe ik graag met de familie direct”, zei Hennis.
Ze maakte ook bekend dat ze heeft besloten dat er voor alle zekerheid een extra controle komt van onder meer de munitie in missiegebieden. „Ik heb vanmorgen besloten tot een extra check van de munitieketen, de medische opvang en andere operationele procedures.” De extra controle kan leiden tot een „operationele pauze” van een paar uur tot een paar dagen.