Politiebaas omarmt aanbevelingen commissie
Er is geen bewijs dat de belangrijkste adviezen van de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie oneigenlijk zijn beïnvloed door toenmalig korpschef Gerard Bouman. De huidige korpschef Erik Akerboom vindt dat de belangrijkste conclusie van de onafhankelijke commissie-Ruys die onderzoek deed naar de gang van zaken rond de financiële uitspattingen van de vroegere cor. Hij omarmt de aanbevelingen van de commissie.
Bouman greep destijds niet kordaat in om het buitensporige gedrag van de cor en vooral zijn voorzitter Frank Giltay te stoppen. Gevreesd werd dat de korpschef hiermee eigenlijk de cor ‘omkocht’. De commissie vond daar geen bewijs voor, blijkt dinsdag uit haar rapport.
Volgens Akerboom sluit het rapport voor een groot deel aan bij constateringen die eerder al naar voren kwamen in interne onderzoeken. De politiebaas erkent dat de financiën van de cor en de controle daarop niet goed waren. Binnen de politie wordt al hard gewerkt aan verbeteringen op dit vlak en maatregelen om herhaling van de overschrijdingen te voorkomen. Volgens Akerboom is de financiële huishouding van het cor-budget inmiddels op orde gebracht.
Ook zijn de regels en procedures van de huidige cor aangepast. De huidige cor-voorzitter Rob den Besten is het daar mee eens. Dat er dingen ernstig mis zijn gegaan, doet hem pijn. „Op deze punten moet het recht zijn loop hebben.” In zijn ogen moeten cor-leden een voorbeeldfunctie hebben. Een intern onderzoek van de politie heeft inmiddels geleid tot een strafrechtelijk onderzoek naar de gedragingen van Giltay.
De korpschef erkent dat binnen de politie het besef nog te weinig is ontwikkeld dat je elkaar onderling aanspreekt op overschrijdend gedrag. Bij een meer zakelijke omgangsvorm zullen interne regels beter worden gehandhaafd, is de gedachte. Volgens Akerboom is de politie hier al mee aan de slag gegaan en wordt dat voortgezet.