Chickfriend gebruikte tweede verboden stof
Het bedrijf Chickfriend, de spil in het eierschandaal, blijkt inderdaad nog een verboden giftige stof te hebben gebruikt: naast fipronil gebruikte Chickfriend amitraz, dat ook niet is toegestaan als bestrijdingsmiddel. Het Duitse blad Der Spiegel meldde dat enkele dagen terug al. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) meldden woensdag in een brief aan de Tweede Kamer dat amitraz is gebruikt.
Ze zeggen er niet bij op welke schaal amitraz werd gebruikt. Volgens Der Spiegel zat amitraz net als fipronil in Dega-16, het goedje dat het Barneveldse bedrijf in honderden stallen spoot om bloedluis te bestrijden. Maar zo expliciet staat het niet in de brief van Schippers en Van Dam. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was woensdagavond niet bereikbaar voor een nadere toelichting.
In de brief aan de Kamer staat wel dat de NVWA geen amitraz in eieren heeft gevonden bij bedrijven die recent in beeld zijn gekomen via de administratie van Chickfriend. De Belgische voedselveiligheidsdienst FAVV stelde vorige week tegenover Belgische media dat de gevonden hoeveelheden amitraz in Dega-16 zo laag waren dat ze ongevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Naar nu blijkt was Chickfriend niet alleen actief bij pluimveebedrijven, maar ook bij een vleeskalverbedrijf en een gemengd bedrijf met pluimvee en vleeskalveren. „De middelen die door Chickfriend zijn toegepast, zouden bij kalveren zijn gebruikt voor vliegenbestrijding”, schrijven Schippers en Van Dam. Op het vleeskalverbedrijf waren geen kalveren meer aanwezig. Het gemengde bedrijf is geblokkeerd: de kalveren mogen niet naar de slacht voordat onderzoeksresultaten bekend zijn.
Over amitraz staat in de brief dat het „effecten kan veroorzaken op het centrale zenuwstelsel”, maar snel in het lichaam wordt afgebroken. Het is niet toegestaan als bestrijdingsmiddel. Het vermoeden bestaat dat Chickfriend de verboden stoffen niet alleen aan Dega-16 toevoegde, maar ook aan andere middelen.
De bewindslieden maakten woensdag verder bekend dat afgelopen jaar niet één maar twee meldingen over het illegaal gebruik van fipronil in stallen zijn binnengekomen. Voormalig minister Winnie Sorgdrager gaat het eierschandaal onderzoeken.