Dood journaliste Kim Wall beroert Scandinavië
De Deense politie heeft een lichaam dat is gevonden in het water geïdentificeerd als dat van de verdwenen Zweedse journaliste Kim Wall. Ze werd voor het laatst gezien toen ze aan boord stapte van de onderzeeër van de excentrieke Deense ingenieur Peter Madsen. De vraag wat er precies is gebeurd, houdt de gemoederen in Zweden en Denemarken flink bezig.
De 30-jarige Wall ging op de avond van 10 augustus aan boord van de zelfgemaakte onderzeeër van Madsen. Later die nacht zonk de boot door een probleem met een ballasttank. Madsen kon zich ternauwernood redden, Wall bleek verdwenen.
Kort daarop werd de 46-jarige Madsen opgepakt, die vervolgens met een reeks tegenstrijdige verklaringen kwam. Zo vertelde hij aanvankelijk dat hij de journaliste had afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen. Later zei hij dat Wall door een ongeluk in de duikboot om het leven is gekomen en dat hij haar een zeemansgraf heeft gegeven. De uitvinder zit vast op de beschuldiging van dood door ernstige nalatigheid. De politie denkt dat de kapitein zijn vaartuig met opzet naar de zeebodem heeft gestuurd.
Het lichaam dat maandag op een oever van het eiland Amager in de Sont werd aangetroffen mist armen, benen en het hoofd. Dinsdag werd duidelijk dat de lichaamsdelen van de torso zijn gesneden. Duikers zoeken de wateren ten zuidwesten van Amager af, maar tot dusver zijn geen andere lichaamsdelen gevonden.
Rocket Madsen
De zaak leeft in Scandinavië sterk, wat mede komt doordat Madsen in Denemarken een bekende persoonlijkheid is. Hij is een excentrieke figuur, die eerder in het nieuws kwam met het plan om met een zelfgemaakte raket de ruimte in te willen. Het leverde hem de bijnaam Rocket Madsen op.
De uitvinder bestempelt zichzelf als ”inventrepaneur”, iemand die extreme machines ontwerpt en bouwt. In 2008 haalde hij de internationale media toen hij de onderzeeboot UC3 Nautilus presenteerde, die hij met behulp van crowdfunding had gebouwd.
Na die tijd trok Madsen de boot weer op de wal, om die dit jaar opnieuw te water te laten. Wall wilde een profiel over Madsen schrijven en ging met hem aan boord. Op 10 augustus vertrokken ze uit de haven van het schiereiland Refshaleøen, dat deel uitmaakt van de gemeente Kopenhagen. Op haar laatste foto staat Wall naast Madsen in de toren van de onderzeeër. Het is nog volstrekt onduidelijk wat zich sindsdien heeft afgespeeld.
Wall had al eens eerder over Madsen geschreven. Ze was freelancer en schreef over uiteenlopende onderwerpen (over atoombommen, hackers, vampiers, somt ze in haar Twitterprofiel onder meer op). De laatste tijd opereerde ze met name in China. Ze studeerde journalistiek in New York, waar ze nog altijd woonde.
Lopend onderzoek
Door de DNA-match is de druk op Madsen aanmerkelijk toegenomen, maar het is te vroeg om conclusies te trekken, zei zijn advocate woensdagmorgen tegenover de krant Berlingske Tidende. Ze was vanmorgen door de politie op de hoogte gesteld maar had op het moment dat de krant haar sprak nog niet met haar cliënt gesproken.
„Het is het beste voor iedereen dat Kim Wall is gevonden, maar het onderzoek is nu nog niet afgesloten”, benadrukte ze.