Kerk & religie

Mohler over Charlottesville: Geesten uit verleden zijn nooit ver weg

Het nieuws van de rellen in Charlottesville (VS) is alarmerend als je het plaatst tegen de achtergrond van de geschiedenis. En in het licht van het Evangelie is het hartverscheurend.

Redactie kerk
15 August 2017 11:21Gewijzigd op 16 November 2020 11:14
Een demonstrant zaterdag in Charlottesville hield een bord omhoog met daarop een tekst van Martin Luther King: „Ik heb besloten om het bij de liefde te houden... Haat is een te zware last om te dragen.” beeld AFP, Chip Somodevilla
Een demonstrant zaterdag in Charlottesville hield een bord omhoog met daarop een tekst van Martin Luther King: „Ik heb besloten om het bij de liefde te houden... Haat is een te zware last om te dragen.” beeld AFP, Chip Somodevilla

Woorden van die strekking schreef de vooraanstaande Amerikaanse theoloog dr. Albert Mohler zondag op zijn website. De rector van het seminarie van de Zuidelijke Baptisten in Louisville (Kentucky) verblijft momenteel in de Duitse hoofdstad Berlijn. In een brief „aan de christenen van de Verenigde Staten” verbindt hij de geschiedenis van die stad met de gebeurtenissen van afgelopen weekend in de VS.

In het moderne, open Berlijn van nu waren spoken uit het verleden rond, aldus Mohler. „Vanuit mijn venster kijk ik naar de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche; naar haar beroemde gebroken toren en de ruïne die er van de oude kerk rest. Er staat nu een nieuw modern kerkgebouw aan de oude ruïne vast. Er is geen koning of keizer meer in Duitsland sinds keizer Wilhelm II aan het einde van de Eerste Wereldoorlog abdiceerde, maar de geest van het Pruisische militarisme zweeft nog steeds door de herinnering van Duitsland.”

Nazigeesten spoken ook rond in de stad, aldus Mohler. „En ze blijven dat doen zolang mensen blijven herinneren. Dit was de stad van de naziparades, van duizenden en duizenden nazivlaggen, nazigroeten en de afgodische ideologie van massamoord en nationalisme.”

Dit Berlijn moest de „eeuwige hoofdstad van het Derde Rijk” worden, maar doet er nu alles aan om elke tastbare herinnering aan Adolf Hitler en het naziregime te verwijderen, met als doel verering van Hitler of het nazisme te voorkomen. „Vorige week nog werden buitenlandse toeristen hier gearresteerd omdat zij de Hitlergroet brachten. Deze stad staat bekend om zijn tolerantie, maar voor de nazigroet geldt er geen tolerantie.”

In deze context kwam het nieuws uit Charlottesville hard binnen bij Mohler. Onder de demonstranten voor ”Unite the Right” waren er die de Hitlergroet brachten. „Is dit Amerika?” vraagt de theoloog zich af.

Amerika heeft ook zijn geesten uit het verleden, erkent Mohler. Hitler baseerde zijn rassenleer namelijk mede op theorieën van Britse en Amerikaanse „rassentheoretici.”

Bij een bezoek aan de Wannsee, waar in 1942 besloten werd tot de vernietiging van de Joden, merkte Mohler enkele dagen geleden opnieuw hoe „claims van raciale superioriteit direct leiden tot vernietigingskampen. (…) Denk aan namen als Auschwitz, Treblinka en Sobibor. Deze lijst gaat nog verder. Geesten uit het verleden zijn nooit ver weg. Het was het geloof in raciale superioriteit –die van het Arische ras– dat de nazi’s bracht bij de „definitieve oplossing” (van het „Jodenvraagstuk”, red.). Vraag ernaar aan een inwoner van Berlijn. Hij weet het. Hij kan het niet niet weten.”

Christenen moeten volgens Mohler meer weten dan alleen dat wat de geschiedenis leert, namelijk dat ketterij leidt tot ontkenning van het Evangelie en verduistering van de levende God zoals Hij Zich in de Bijbel openbaart. „De claim van superioriteit is niet alleen fout en dodelijk, maar is een ontkenning van de glorie van God Die de mensheid –ieder mens afzonderlijk– schiep naar Zijn beeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer