Economie

Nachtelijk werk tijdens warme dagen

Vaak ontbijt hij twee keer. Thuis tegen halfvijf en om een uur of acht nog een keer in de kantine. Reinier van Vliet (29) staat om de week vijf dagen achter elkaar om vier uur op. „Ik vind het leuk, maar privé is het niet altijd gemakkelijk.”

Ad Ermstrang
7 August 2017 16:53Gewijzigd op 16 November 2020 11:11

Het is nog enigszins schemerig op industrieterrein De Smokkelhoek. De inwoner van Kapelle heeft zijn fiets al weggezet en wacht bij de personeelsingang van het distributiecentrum Kapelle van Sligro. Die is met behulp van een pasje dag en nacht toegankelijk voor de circa 250 medewerkers. „Er zijn hier eigenlijk altijd wel mensen aan het werk. Nu zijn we op zondag overdag nog dicht. Ik vraag me wel af hoelang dat nog houdbaar is. Steeds meer winkels openen die dag hun deuren.”

Het is maandagmorgen, vijf uur. De supervisor –werkvoorbereider met een groot aantal extra taken– groet zijn twee collega’s die de chauffeursritten plannen en start z’n pc op. Die bevindt zich in een centraal deel van de hal. Vanuit dit zenuwcentrum is er zicht op de hoog opgestapelde voorraad.

De orders van de aangesloten supermarkten, vooral Emtés beneden de grote rivieren, worden zichtbaar. Van Vliet werkt met drie schermen. Via een IBM-systeem komen de orders binnen. Ze worden handmatig omgezet naar andere systemen, die op hun beurt weer verbonden zijn met de hef- en verzameltrucks. „Niet het modernste wat er is. Sligro investeert veel in mensen”, weet de Zeeuw, die voor zijn bedrijf lid is van de ondernemingsraad.

Hij staat voor de taak om de vrachtwagens snel en compleet te laten vullen. Tegelijk is hij vraagbaak voor de eerste lichting logistieke medewerkers, die tegen zes uur binnendruppelen in de hallen die vroeger de groenteveiling vormden. Een uur later komt een volgende ploeg. Hij wordt bestookt met vragen: over de heftruck, personeelsnummers en weigerachtige scanners. Dat gaat vaak in het Engels, want een flink deel van hen bestaat uit krachten uit voormalige Oostbloklanden.

De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor het totale proces. Hij praat, typt en belt soms tegelijk. „Als er iets fout gaat, heeft dat gevolgen voor de distributie.” De drukste momenten ontstaan vaak in de zomer tijdens warmte. „Het is de kunst om bijvoorbeeld barbecuespullen tijdig in de winkels te hebben. Leveranciers kunnen de vraag dan vaak niet aan. Dan kan het nachtwerk worden.”

Hij werkt sinds zeven jaar bij Sligro. Ook als hbo-student logistiek en technische vervoerskunde was Van Vliet al regelmatig in de hallen te vinden. „Ik dacht eerst aan een baan in een van de havens, maar dit is breder. Ik werk hier als techneut met mensen en doe ook projecten.”

Om de week begint hij vroeg. „Eigenlijk moet je dan om negen uur naar bed. Je stopt de kinderen mee in bed, drinkt koffie en bent door je avond heen. Meestal loopt het wat uit en slaap ik soms halverwege de week wat bij. Het is dan soms moeilijk om een Bijbellezing te volgen of een vergadering bij te wonen.” De vroege uurtjes vindt hij gedeeltelijk terug in zijn beloning. „Voor zes uur geldt als een onaangename tijd, conform de cao krijg je een toeslag.” Het is intensief. „Maar bij een vroege dienst heb je ’s middags wel de tijd om thuis nog wat te klussen.”

zomerserie Ochtendgloren

Dit is het vijfde deel in een serie over mensen die al vroeg op de dag aan het werk zijn. Volgende week maandag deel 6.

Meer over
Ochtendgloren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer