Na ophef hit Jebroer: „Ga niet pas praten als kind lied over de duivel zingt”
De hit waarin de Nederlandse rapper Jebroer verwoordt dat hij een kind van de duivel is, maakt veel los. Denk als ouder niet dat jouw kind dit soort muziek niet luistert, reageert ex-dj en godsdienstdocent Bart Bolier.
De tekst gaat ons door merg en been, schreef de kerkenraad van de hervormde kerk in Vriezenveen in een brief over Jebroers lied. De zorgen van de predikanten en jeugdouderlingen waren maandag landelijk nieuws.
Bolier kwam de artiest onlangs op het spoor toen leerlingen hem op de teksten wezen. In de derde druk van zijn vorig jaar verschenen boek ”Ontmaskerd” komen ook Jebroer en het lied ”Kind van de duivel” aan bod.
Hoe beoordeelt u Jebroers muziek?
„Deze liedjes, die vallen onder hardstyle, zijn erop gericht om uit je dak gaan. Als je goed luistert, weet je al snel dat ze weinig met God te maken hebben. Rapmuziek is simpele muziek, van niet al te hoog niveau. Dat laatste is niet zozeer smaak; de muziek is gewoon makkelijk te maken en ligt makkelijk in het gehoor.”
Wat spreekt kinderen en jongeren zo aan in zo’n lied?
„Dat vraag ik me serieus af. Toen ik zelf dj was, waren het juist de refo’s die dit soort liedjes aanvroegen. Alsof zij het stoer vinden dit te durven zingen.”
”Kind van de duivel” is een Nederlandstalig lied, met heel duidelijke, weinig subtiele teksten. Hoe kan het dat christelijke jongeren deze woorden meezingen?
„Ik weet niet of ik daar een antwoord op heb. Als je er een op een met een jongere over spreekt, geloof ik dat die toegeeft: Eigenlijk is het niet goed, maar het klinkt leuk.”
Wat doet het met je, als je zoiets zingt?
„Er zijn genoeg wetenschappelijke studies die aantonen dat muziek invloed heeft, dat het je denken verandert. Ik zeg weleens tegen jonge mensen: Hoe meer je dit soort muziek luistert, hoe saaier je de psalmen vindt. Als je je hart ervoor openzet, zal de duivel niet nalaten daar gebruik van te maken.”
Wat is uw advies aan ouders of docenten om het gesprek aan te gaan?
„Je kunt een toepassing maken bij de tekst van het lied. Een kind van de duivel: Wat vind je ervan dat je dat bent? Of ben je een kind van God? Dat is best confronterend.
Weet ook waar je over praat. Ga niet aan de hand van een krantenberichtje het gesprek aan. Maar verdiep je in wie deze persoon is en in de teksten die hij zingt. Ik merk dat jongeren meer bereid zijn om te luisteren als jij weet waar je het over hebt. En een hele belangrijke: ga niet boven jongeren staan.”
Hoe doe je dat concreet?
„Besef een klein beetje wie je zelf bent, voordat je zegt: Wat erg, wat zijn mijn kinderen slecht. Je kunt aangeven: Ik snap dat je het mooi vindt, hoewel ik het vreselijk vind. Ook als je de muziek zelf nooit geluisterd hebt. Als je iets van je eigen hart kent, weet je dat je niet beter bent dan Jebroer. En: laat zien dat er iets beters is. We kunnen waarschuwen, maar wat staat er tegenover? Daarbij geldt: gebed is geen laatste redmiddel, maar een eerste vereiste. Deze tips zijn geen stappenplan. Er zijn ook veel ouders die ontzettend veel in gesprek zijn, en toch hun kinderen kwijtraken.”
Iedereen doet het, zeggen jongeren misschien.
„Persoonlijk houd ik van een radicale benadering: Wat denk je dat de Heere Jezus daarvan zou zeggen? Zou Hij dat een goed argument vinden? Als iedereen het doet, is het dan goed?”
Ouders kunnen in gesprek gaan omdat ze hun kind zo’n lied horen zingen, anderen weten misschien niet dat hun kind deze muziek luistert.
„Dat bewijst dat je niet in gesprek bent met je kind. Ga niet pas praten als het fout gaat. Denk ook niet: mijn kind doet dat niet. Dan kun je beter je jawoord bij de doop terugnemen, want toen heb je gezegd hoe je kind van nature is en wat het nodig heeft.
Ga er maar vanuit dat ze wel popmuziek (gaan) luisteren. Op refoscholen doet minimaal 90 procent het.
Muzikale vorming is belangrijk. Als je het nooit eerder over muziek hebt gehad, is het gesprek al snel negatief getint.”