Iraanse Nederlander: Waarom mag Saudiër VS nog wel in?
„Trump vernedert landen.” Of: „Ik kan Trump wel begrijpen.” Het inreisverbod van de Amerikaanse president roept onder christenen die afkomstig zijn uit de geboycotte landen uiteenlopende reacties op.
Verontwaardigd is Sara van der Toorn (39), een met een Nederlander getrouwde Iraanse, over de maatregel van Trump. „Ik kan me goed voorstellen dat hij vrede wil in Amerika, maar die bereik je niet met zo’n inreisverbod. De president wil zijn macht laten zien. Hij vernedert islamitische landen en zaait haat.”
Een tijdelijk inreisverbod voor de inwoners van Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Sudan en Syrië biedt „schijnveiligheid”, benadrukt ze. „Landen als Saudi-Arabië en Qatar staan niet op de lijst van Trump. Dat heeft te maken met de oliebronnen in die landen. Hoe eerlijk ben je dan? En dan te bedenken dat aanslagplegers van 11 september 2001 uit Saudi-Arabië kwamen.”
Om islamitisch terrorisme te voorkomen, is het nuttiger om moslims bij aankomst in Amerika „goed te begeleiden”, zegt Van der Toorn. „Laat nieuwkomers kennismaken met de cultuur en de wetten van Amerika. Laat je die mensen aan hun lot over, dan bestaat het risico dat ze zich terugtrekken in eigen kring en radicaliseren.”
Ondervraging
Een in Amerika woonachtige Iraanse vriendin van Van der Toorn kreeg gisteren te maken met het veranderde regime. „Na een verblijf van een paar weken in Europa vloog ze terug naar Amerika. Ze heeft geldige verblijfspapieren, maar werd toch vijf uur lang ondervraagd. Kennelijk omdat er Teheran in haar paspoort staat en haar vader Ali heet. En dat terwijl die vriendin heel westers gekleed is.”
Ook de uit Iran afkomstige Shahab Ebrahimi (46) heeft bedenkingen bij de maatregel van Trump. „Ik ben er niet blij mee dat Iraniërs de komende tijd niet naar Amerika kunnen reizen. Amerika zou de Iraanse regering moeten aanpakken. Die is fanatiek islamitisch. Dat ligt vaak heel anders onder het volk. Veel Iraniërs zijn gematigd islamitisch of ze hangen een andere godsdienst aan.”
Ebrahimi staat er „voor 100 procent” achter dat Trump ten strijde trekt tegen islamitisch terrorisme. „Dat is een groot gevaar. Het is duidelijk dat landen als Iran, Somalië en Libië het islamitisch terrorisme steunen.”
Bescherming
Aarzelingen bij het inreisverbod heeft ook ds. Joh. Marten (43), voorganger in een christelijke Iraanse gemeente in Nederland. De van origine Iraakse Koerd vindt dat Trump mensen over één kam scheert.
Ook stuit het hem tegen de borst dat Trump vluchtelingen weert. „Het is onze christelijke opdracht om mensen die te maken met oorlog en honger op te vangen.” Toch heeft ds. Marten in zekere zin wel begrip voor de stap van Trump. „Het is heel simpel. Hij wil niet dat zich in Amerika aanslagen voordoen. Trump wil zijn land beschermen. Ik kan dat goed begrijpen. En de praktijk toont aan dat moslimterroristen heel vaak uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika komen.”
De predikant juicht het toe dat Trump IS met wortel en tak zegt te willen uitroeien. „Misschien gebruikt God Trump als middel in Zijn hand. Wij bidden in Jezus’ Naam dat door de kracht van de Heere alles gaat veranderen in landen als Syrië en Irak. Dat er vrede komt.”
Klik hier voor meer achtergrondartikelen uit het thema Republikeinen aan de macht.