Wetenschap & techniek

Printen zonder inkt met laser die tekst inbrandt

Inktcartridges zijn duur, onhandig en nog slecht voor het milieu ook. Delftse ingenieurs zijn erin geslaagd een methode te ontwikkelen waarbij een laser de tekst op het papier brandt. De kwaliteit van deze prints is ongedacht hoog.

31 January 2017 14:22Gewijzigd op 16 November 2020 09:43
beeld iStock
beeld iStock

De nadelen van printen met inkt zijn bekend en vrijwel iedereen neemt ze voor lief. Dat geldt niet voor de Delftse TU-student Venkatesh Chandrasekar. Hij beet zich in de materie vast en besloot er –met succes– zijn afstudeerproject van te maken. Het resultaat is het uit de TU voortgekomen bedrijf Inkless, dat inmiddels zeven medewerkers telt.

Printen zonder inkt is op zich niet nieuw. De meeste kassabonnetjes die je tegenwoordig in de winkel meekrijgt, zijn zonder inkt gedrukt. Ze zijn gemaakt van speciaal papier dat zwart wordt op de plaats waar het in de printer met warmte in contact komt.

Duur

Nadeel van deze methode is de noodzaak van speciaal thermisch papier, zegt de Delftse ingenieur en medeoprichter van Inkless Arnaud van der Veen. „Dit papier is duur, slecht voor milieu en gezondheid én de print vervaagt snel.” Wie na een week of wat nog eens met een bonnetje naar de winkel terug wil om een aankoop te ruilen, zal dat laatste beamen.

In plaats van inkt maakt de door Chandrasekar uitgedachte printtechniek gebruik van een laser die de tekst op het papier brandt. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, legt Van der Veen uit. „Het maken van een kwalitatief goede print is een enorme uitdaging. In plaats van iets aan het papier toe te voegen, gaan we een reactie met het papier aan. Voor je het weet, brand je er doorheen, is het eindresultaat een bruine in plaats van een zwarte letter, of vervaagt de print na verloop van tijd.”

Kwaliteit

De afgelopen twee jaar hebben de Delftse ingenieurs het proces zo goed in de vingers gekregen dat de kwaliteit niet meer onderdoet voor printen met inkt. „We hebben het carbonisatieproces zo goed onder controle dat we op dun materiaal kunnen printen zonder er doorheen te branden. Het resultaat vervaagt niet in de loop van de tijd.”

De methode van Inkless is alleen geschikt voor printen in zwarttinten. Van der Veen ziet dat niet als een beperking. „Ruim 80 procent van de printjes is zwart-wit. Het is ook mogelijk om onze technologie in een printer te combineren met een kleurencartridge, maar dat laten we nog even liggen.”

Zwart-wit

In eerste instantie richt Inkless zich op de zwart-witmarkt, en die is groter dan je op het eerste gezicht zou denken. „Denk behalve aan kantoorwerk ook aan het printen van productcodes en houdbaarheidsdata op verpakkingen, labelprinters, boekdrukwerk enzovoorts.”

De door Inkless ontwikkelde methode is inmiddels wereldwijd gepatenteerd. Nu ook de printsnelheid geen probleem meer is, is het bedrijf bezig fabrikanten te interesseren voor de technologie. De kostprijs van een printje is vergelijkbaar met de huidige prijs.

>>inkless.ink

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer