In december moet het gebeuren in de boekhandel
„Ik had nog een boekenbon liggen en dacht: Laat ik die nu maar inleveren”, zegt een klant aan de balie van boekhandel De Haan in Staphorst. Dat nú is december, de maand waarin de boekhandel alles op alles zet voor een dubbele omzet.
Even geen vrije dagen voor het personeel van De Haan. „Die zijn vooraf al opgenomen”, zegt Klaas de Haan, eigenaar van de gelijknamige boekhandel in Staphorst. Hij zit samen met Bertha Brand, al achttien jaar werkzaam bij De Haan, in een knus keukentje bezijden de winkel. Twee beeldschermen geven zicht op wat er in de winkel gebeurt.
„We hebben extra personeel ingezet. Normaal maken we tussendoor schoon, maar dat lukt nu niet. Klanten helpen en boeken, kaarten en cd’s zo snel mogelijk verwerken; daar draait het om.”
De drukte komt deels van scholen en kerken, die hun boekenlijsten als bestelling bij De Haan indienen. Boeken die rond Kerst massaal worden uitgedeeld. „Gelukkig zijn er scholen die half november al met hun lijsten komen, zo kunnen we het een beetje spreiden”, aldus Brand.
Veel klanten komen uit Staphorst zelf, maar boekhandel De Haan moet het ook van de regio hebben. „Gisteren heb ik nog mensen uit Sneek geholpen”, aldus De Haan. Hij wijst door het raam naar de afslag van de A28. „We zitten weliswaar niet in het centrum, maar de goede bereikbaarheid vanaf de snelweg weegt daar dubbel en dwars tegen op. Klanten komen uit Sint Jansklooster, Hoogeveen, Hollandscheveld, Ruinerwold, Wouterswoude…”
Op de tafel in de keuken liggen flink wat boeken. De Haan pakt de stapel op. „Deze doen het op dit moment goed.” Het gaat om dagboeken voor 2017, agenda’s, kerstkaarten en boeken met kerstverhalen. „Sommige titels lopen het hele jaar goed, zoals de kinderbijbels van Zwoferink en Van Dam en de nieuwe van Van Dalen. Of de romans van Austin”
Hoeveel boeken er over de toonbank gaan in december? Brand haalt haar schouders op. „Aantallen zeggen me niet zo veel. Ik verkoop liever tien boeken van 25 euro dan twintig van 5 euro. Schrijf maar op dat het er duizenden zijn. En dat de omzet in december ruim het dubbele is ten opzichte van die in juli, traditioneel een rustige maand.”
De telefoon gaat. Brand kijkt even op een van de monitors waarop de balie is te zien. Iedereen te druk met klanten om de telefoon op te pakken? Dan doet ze het zelf. De klant aan de andere kant van de lijn vraagt om psalmboekjes. Die van de GBS? Ja, die met dat gouden harpje voorop. Bertha knikt en schrijft de bestelling op een briefje.
Het hele jaar door, maar zéker in december, moet je als boekhandel zorgen dat je voorraad op orde is, aldus De Haan. „Als een titel er niet is als de klant hem in de winkel wil kopen, wordt het boek direct bij bol.com besteld.” Brand knikt instemmend. „Onze voorraad is groter dan vroeger. Dat geeft ook risico’s. Uitgevers verlagen de prijs van een boek soms fors. Als je dan een grote voorraad hebt die je voor de oude prijs hebt ingekocht, kun je daar behoorlijk schade van ondervinden.”
Brand moet weer aan de slag. Nog één vraag. Lezen Staphorst en omgeving nog een beetje? „Wij zijn niet pessimistisch hoor”, zegt Brand. „Natuurlijk besteden jongeren veel tijd aan hun smartphone. Maar hier merken we tot nu toe weinig teruggang. Daar zijn we dankbaar voor.”
serie Decemberdrukte
Voor veel sectoren is de laatste maand van het jaar extra druk. In deze zesdelige serie aandacht voor de decemberdrukte. Woensdag deel 4: speelgoed.