Voor Kerst nog even naar de kapper
Kapper Joseph Koleh uit Amsterdam-Noord vindt het belangrijk om tijdens zijn werk over zijn geloof te vertellen. In de periode rond Kerst heeft hij daar extra gelegenheid voor.
Even verderop zit een islamitische kapperszaak. Het loopt er storm, weet Joseph Koleh (59). In zijn eigen zaak, De Groene Kapper, is het beduidend rustiger: moslims mijden hem, omdat hij er duidelijk voor uitkomt dat hij christen is. „Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad”, staat er op een kaartje bij de kappersspiegel.
Sinds half december klinkt er kerstmuziek. Een gemengd koor zingt liederen als ”Stille nacht” en ”Gloria in excelcis Deo”. „Ik beluister de muziek allereerst tot Gods eer, verder helpt het om met klanten een gesprek over het geloof te beginnen”, licht de kapper toe.
Hij is afkomstig uit Bethlehem en kwam in de jaren tachtig naar Nederland, nadat hij als gids voor toeristen belangstelling voor Europa kreeg. Uit een houten kastje aan de muur haalt hij een vaantje tevoorschijn uit 1986, het jaar dat hij de kappervakschool volgde. „Tegenwoordig is kapper een vrij beroep geworden dat iedereen kan uitoefenen, maar voor mij is het nog echt een ambacht.”
Sinds een paar jaar heeft Koleh een eigen, kleine kapperszaak in Amsterdam-Noord. Hij zit precies tegenover de ingang van een supermarkt, maar er zijn niet veel mensen die spontaan binnenlopen. Het is als christen in zijn wijk niet altijd makkelijk, geeft hij aan. „Regelmatig word ik lastiggevallen door Marokkanen. Ik merk duidelijk dat we hier in de duisternis leven en Gods licht en liefde nodig hebben. Tegelijk merk ik dat God mij hier wil gebruiken om anderen over Hem te vertellen.”
Zo knipte Koleh onlangs een student die te maken had met depressieve gevoelens. „Ik liet hem merken dat ik van mensen ook niets te verwachten heb, maar mijn vertrouwen op God stel. Hij stelde mij daar vragen over en zo kon ik over het geloof vertellen.”
Erg breed heeft de kapper het niet, geeft hij aan. „Maar God voorziet altijd in genoeg klanten.” Een deel van zijn klantenkring kent hem via de Arabisch Evangelische Kerk, een ander deel bestaat uit mensen die voor zijn zaak kiezen omdat Koleh alleen met natuurlijke materialen werkt. Door die niche weten ook mensen van buiten Amsterdam hem te vinden. Maar vooral is het een keuze die zijn hart heeft: „Chemische producten zijn zo slecht voor het milieu en voor je haar en hoofdhuid, daar wil ik niet mee werken.”
In de periode voor Kerst heeft Koleh extra veel afspraken staan. „Er zijn mensen die al tijden geleden een afspraak maken voor 23 of 24 december. Daarna vroegen ze om de 22e of de 21e. En weer anderen kwamen vorige week al, zodat ze zeker zouden zijn van een plekje.” Waar de klanten op normale dagen vooral ’s middags binnendruppelen, is Koleh nu ook ’s avonds actief. „Dat is geen probleem voor mij, maar het moet niet altijd zo zijn. Ik ben al wat ouder en moet ook aan mijn rug, schouders en knieën denken.”
Zelf zorgt hij er ook voor dat hij er met de feestdagen netjes uitziet. „Ik heb een eigen kapper waar ik vaste klant ben: een christelijke Irakees, ook in Amsterdam.” Verder vindt hij het belangrijk om als christen in deze periode iets extra’s voor anderen te betekenen. „Via de voedselbank kom ik in contact met mensen die geen geld hebben voor een kapper. Hen knip ik gratis.”
Voor veel sectoren is de laatste maand van het jaar extra druk. In de zesdelige serie Decemberdrukte aandacht voor de decemberdrukte. Zaterdag deel 3: de boekhandel.