Israëlische ex-president Peres (93) overleden
De voormalige Israëlische president en premier Shimon Peres is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Chemi meegedeeld. Twee weken geleden kreeg Peres een zware beroerte waarvan hij niet meer herstelde.
De zeventigjarige politieke carrière van Peres loopt parallel aan het ontstaan van de staat Israël. Hij was ambtenaar, leider van de Arbeiderspartij, lid van het parlement, staatssecretaris en minister. Van 1984 tot 1986 en van 1995 tot 1996 was hij premier van Israël, en van 2007 tot 2014 president. In 1994 kreeg hij met toenmalig premier Rabin en de Palestijnse leider Yassar Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor het vredesakkoord met de Palestijnen.
De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton was een van eersten die met zijn vrouw Hillary hun rouw om de dood van zijn „ware en belangrijke vriend” Peres wereldkundig maakten. Israël heeft een leider verloren die van zijn eerste tot zijn laatste dag heeft gevochten voor de veiligheid en vooruitgang van zijn land, aldus de Clintons. De huidige president van de VS Obama zei: „Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons gaf zal eeuwig branden.” Hij noemde Peres’ carrière een voorbeeld van leiderschap.
De Israëlische premier Netanyahu getuigde van diep persoonlijk verdriet en betitelde zijn voorganger als ‘vader’. „De boodschap van zijn nalatenschap luidt: kijk altijd naar de dag van morgen.” De voormalige Britse premier Tony Blair prees de drang naar vrede van de visionair Peres. De voormalige Amerikaanse president George Bush sr. zei dat de gestorven Israëlische leider een aangeboren gevoel voor menselijkheid had gehad.
Premier Rutte roemde de diepgewortelde idealen en strijdbaarheid van Peres. „Hij had wijsheid en toewijding.” Zijn voorganger Wim Kok sprak van „een baken van hoop en optimisme. Peres werkte tot aan het einde van zijn leven aan duurzame vrede”, aldus de oud-premier.
In Berlijn heeft vooral het besluit van Peres om als eerste Israëlische staatsman een bezoek aan Duitsland te brengen, een onuitwisbare indruk gemaakt. Zijn verdiensten zijn onmetelijk, sprak de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank Walter Steinmeier, woensdagmorgen.
Voorzitter Ruben Vis van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap zei vanmorgen in een verklaring: „Israël verliest een brok levende geschiedenis; het Joodse volk een van zijn grootste zonen.”
Shimon Peres was geboren in Polen als Shimon Perski. Hij emigreerde in 1934 met zijn ouders naar Palestina. Zijn achtergebleven familie stierf in de Holocaust. Vanaf de oprichting van de staat Israël in 1948 was hij in allerlei bestuurlijke functies werkzaam. Een van de ingrijpendste zaken waar hij bij was betrokken, was de opzet van een nucleair programma voor Israël. Zijn politieke loopbaan begon in 1959, toen hij werd gekozen als parlementslid.
Lees ook in Digibron
„Ex-premier Peres had zware beroerte” (RD.nl, 13-09-2016)
Peres maakt opwachting in Nederland (Reformatorisch Dagblad, 28-09-2013)
Peres beëdigd als president Israël (Reformatorisch Dagblad, 16-07-2007)
Peres tot president Israël gekozen (Reformatorisch Dagblad, 14-06-2007)
Israëlische oppositieleider en vredesarchitect Sjimon Peres: Haast maken met de verzoening (Reformatorisch Dagblad, 31-05-1997)
,Ik werd als optimist geboren” Hoogtepunten uit het leven van Peres : Sjimon Peres blijft ondanks vele tegenslagen in vrede geloven (Reformatorisch Dagblad, 11-03-1995)
Nobelprijs voor Rabin, Peres en Arafat (Reformatorisch Dagblad, 14-10-1994)