GB-conferentie: „Vertimmer de gemeente tot reddingsboot”
„Vertimmer de gemeente tot reddingsboot en kom allemaal aan boord, zolang het nog kan.” Die oproep deed nieuwtestamenticus prof. dr. P. H. R. van Houwelingen van de vrijgemaakte-gereformeerde Theologische Universiteit Kampen dinsdag in Elspeet.
Daar vond in conferentieoord Mennorode de tweede dag van de studieweek plaats die de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland organiseert voor theologiestudenten. Gastheer en gastvrouw zijn voor het derde jaar op rij ds. D. C. Floor uit Ede en zijn vrouw. De emeritus predikant las 2 Petrus 3, waarna prof. Van Houwelingen zijn lezing ”Hoe Petrus de dag van de Heer verwacht” hield voor ruim dertig aanwezigen.
De hoogleraar splitste zijn bijdrage op in twee delen: leven in de laatste dagen en de toekomstverwachting van Petrus. „Leven we in de eindtijd?” begon prof. Van Houwelingen. „Veel christenen vragen dat zich af omdat de recente ontwikkelingen in de wereld hen beangstigen. Een onlangs verschenen boek als ”Wake up”, dat handelt over de eindtijd, klaagt dat kerken weinig over de wederkomst spreken. Volgens dit boek is er een profetische kalender nodig om ons wakker te schudden.”
Kassabon
Voorzichtigheid is echter geboden bij het spreken over de eindtijd, aldus de hoogleraar. Verkeerde interpretaties van Bijbelteksten liggen op de loer. Verwijzend naar diverse Bijbelteksten gaf hij aan dat wij in het laatste tijdperk van de wereldgeschiedenis –„de laatste dagen”– leven. En dat de dag van Jezus’ wederkomst niet te berekenen is. „De Eeuwige draait aan de knoppen van de tijd. Maar de gelovige kan de wederkomst ook vertragen of bespoedigen.” Daarbij verwees hij naar Mattheüs 24:22, Markus 13:20 en 2 Petrus 3:8-9.
Met de komst van Jezus Christus naar deze aarde heeft de geschiedenis haar hoogtepunt bereikt. De tijd loopt vol als een zandloper, aldus de Kampense hoogleraar, verwijzend naar het Griekse woord plèrooma dat onder meer in Galaten 4:4 gebruikt wordt. „Ik reisde een tijdje geleden met mijn vrouw in Griekenland rond. Toen we bij een supermarkt boodschappen deden, stond er op de kassabon ”plèrooma”, oftewel: ”totaal”. Zo’n woord krijgt dan ineens een heel andere betekenis.”
Redding
Dat het gaat naar een nieuwe wereld, dwars door het oordeel met vuur heen, is wel duidelijk volgens de op de tweede Petrusbrief gepromoveerde hoogleraar. „God wil echter dat iedereen tot inkeer komt en niemand in het oordeel ten onder zal gaan. Hij heeft alle geduld van de wereld, want Hij is gericht op de redding van mensen.”
„Is de gedachte van onder anderen de theoloog Tom Wright dat de nieuwe wereld hier al vorm krijgt daarmee in strijd?” vraagt een student. Prof. Van Houwelingen: „Wright is een kerkleider. Hij wil relevant zijn voor het kerkvolk en kan niet volstaan met alleen de belofte dat alles in het hiernamaals zal goedkomen. Ik neem de aanvliegroute vanuit 2 Petrus 3.”
Modellen
„Waar komt toch het verlangen vandaan om met allerlei modellen de wederkomst te berekenen?” vraagt een andere student, die dit bij veel mensen in diverse hervormd-gereformeerde gemeenten ziet. De hoogleraar wil die vraag in de groep gooien, maar geeft ook een voorzetje: „Ik denk dat het voortkomt uit de behoefte om te weten ”hoe en wat”. Maar Jezus komt als een dief in de nacht, zegt Hij.”
De gereformeerde traditie zou zich dus verre moeten houden van berekeningen, aldus prof. Van Houwelingen, die er tot hilariteit van zijn publiek aan toevoegt: „Want gereformeerd zijn is: gewoon normaal de Bijbel lezen.”