Oplader kan woningbrand veroorzaken
DORDRECHT. Het is in menig huishouden een dagelijkse speurtocht: het zoeken naar een ongebruikt stopcontact voor de oplader van telefoon, tablet of laptop.
Veel gezinsleden hebben nu eenmaal een lege wandcontactdoos nodig voor het snel herladen van de batterij.
Brandweerinstanties waarschuwen regelmatig voor de brandveiligheid. De pijnlijke ervaring leert dat veel opladers te lang in het stopcontact blijven zitten, te heet worden en vervolgens door oververhitting brand veroorzaken.
De brandweer van Balk riep in januari van dit jaar via sociale media maar weer eens op tot waakzaamheid. „De opladers kunnen brand veroorzaken. Er is een aantal gevallen bekend waarbij opladers te heet werden en brand veroorzaakten.”
Soms loopt het uit de hand, zoals recent in Gramsbergen. „Brandmelding rond 02.00 afgelopen nacht Hoge Esch… snel onder controle… rokende batterijoplader…#brandweer #gramsbergen.” Of neem de tweet van de Brandweer Klaaswaal. „@Brw_Klaaswaal Vanmorgen is #Brandweer #Klaaswaal gealarmeerd voor een woningbrand. Snel ter plaatse! Gelukkig viel de schade mee: smeulende oplader.”
In april was het raak in Zevenaar. Een brand in een flat aan de Schubertstraat werd veroorzaakt door een oplader, waardoor de gehele woning zwart blakerde.
De Brandweer Zuid-Holland-Zuid krijgt met zo’n 6000 woningbranden per jaar te maken. Een deel daarvan is te wijten aan oververhitte opladers. De veiligheidsregio beschrijft een brand van bijna twee jaar geleden als volgt: „Bij aankomst werd snel duidelijk dat het hier ging om een brand die ontstaan is door een onbetrouwbare telefoonlader. In de directe nabijheid van de contactdoos lagen kleren en een plastic tas, waardoor de brand zich snel kon verspreiden. De bewoner heeft geprobeerd de brand uit te maken en raakte daarbij gewond.”
Gedupeerden
De stichting Salvage, die hulp biedt aan gedupeerden van een woningbrand, heeft dezelfde ervaringen met adapters. Coördinator Ton beschrijft op de site van Salvage hoe hij samen met de officier van dienst van de brandweer onderzoek deed in een door brand getroffen woning.
De gedupeerde bewoners wezen een spotje in het plafond aan als mogelijke oorzaak. „In de woning bleek een V van vuur, afgetekend op de muur, overduidelijk te wijzen naar de vloer onder de bank. (…) Na even zoeken tussen de brandresten bleek een oplader, die nog in het stopcontact zat, de oorzaak te zijn van de brand.”
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft herhaaldelijk gewezen op ondeugdelijke opladers. Volgens de consumentenprogramma’s Kassa en Radar blijken veel inferieure opladers te koop te worden aangeboden.
Slechte kwaliteit
De ”Wijkbrandweerman IJsselmonde”, de Facebookpagina van een brandweerman in Rotterdam, heeft enkele foto’s geplaatst van de gevolgen van te warme opladers en adapters. Volgens de Wijkbrandweerman zijn er twee oorzaken voor adapterbranden. Enerzijds gaat het om de slechte kwaliteit van de adapter, bijvoorbeeld een goedkoop alternatief van het merkartikel. Anderzijds kan de adapter door overbelasting oververhit raken, bijvoorbeeld omdat de adapter niet geschikt is voor het op te laden apparaat.
Een handige preventietip van de brandweer is om bij het opladen van smartphone of tablet een tijdschakelaar te gebruiken.