Blijdschap op Calvijnschool na aanpassen wetsvoorstel
AMERSFOORT. De reformatorische Johannes Calvijnschool in Amersfoort hoeft toch niet dicht. „We hebben ervoor gestreden én gebeden.”
De bel gaat. De kinderen stromen deze vrijdagochtend naar binnen. In de hal van de Calvijnschool verdringen zich Erica, Marylène, Jorick, Jurjan, Loïs en nog heel veel andere kinderen. Ze roepen door elkaar. „We hebben een brief geschreven naar de staatssecretaris; hij zou z’n best doen voor ons.” „En wij hebben handtekeningen opgehaald; meer dan honderd.” „Onze school is echt héél leuk.”
In het lokaal van groep 3 verwoordt juf Gerdine Bunk de dankbaarheid op de ”Calvijn”. „Toen het nieuws naar buiten kwam dat onze school misschien zou moeten sluiten, waren we verbaasd. Maar ook geschokt. Onze directeur, Jacoline Knibbe, kreeg verontruste ouders in haar kamer. Kan ons kind hier de school wel afmaken? We hebben ervoor gestreden én gebeden.”
Spannend
Jonneke van Tilborg, moeder van drie kinderen en lid van de medezeggenschapsraad: „Het was een spannende tijd. De staatssecretaris heeft zich niet gerealiseerd welke gevolgen zijn wetsvoorstel zou hebben. Dat hij luistert naar onze bezwaren, is zonder meer positief.”
Van Tilborg, die zondags de hervormde St.-Joriskerk bezoekt, zegt „bewust voor reformatorisch onderwijs” te hebben gekozen. „Mijn man en ik zijn om die reden zelfs dichter bij de school gaan wonen. Onze kinderen leren hier in alles te vertrouwen op God. Dat vinden we belangrijk. Bovendien is het onderwijs goed. Dat blijkt uit de rapporten van de inspectie. De sfeer is warm, het team betrokken. Ze gaan tot het uiterste om je kind te helpen.”
Wat te doen als de Calvijnschool op termijn wél had moeten sluiten? Van Tilborg: „De school had nog tien jaar mogen blijven bestaan. Dan hebben wij geen kinderen meer op de basisschool. Maar als dat wel zo zou zijn, dan hadden we gekozen voor een protestants-christelijke school. Lang reizen naar een reformatorische school in een andere plaats vinden we niet zo aantrekkelijk.”
Van Tilborg noemt de gang van zaken wonderlijk. „God staat overal boven; dat blijkt. Er gebeurt niets buiten Zijn wil om. En bijzonder dat het zo snel is gegaan. Een week geleden beloofde de staatssecretaris op een bijeenkomst in Woudenberg dat hij naar een oplossing zou zoeken. Nu al weten we dat het gelukt is. Dat is Gods trouwe zorg.”
De kinderen van groep 5/6 zien het nieuws, via de NOS-website, voor zich op het digibord in de klas: ”Honderd kleine scholen hoeven toch niet dicht”. Juf Elselien Struik: „Waarom vinden wij dat fijn?” „Dan kunnen we nog steeds naar een christelijke school”, reageert iemand direct.
Er bovenop
Op de gang loopt Eduard van Beynum, vader van een leerling in groep 4. „Mooi dat de school openblijft. We hebben nog een meisje thuis. Wellicht hadden we voor haar op termijn een andere school moeten zoeken. Dat is nu niet nodig. Daar zijn we dankbaar voor. Het wetsvoorstel van de staatssecretaris moest natuurlijk nog door de Tweede en de Eerste Kamer, maar het is goed dat de Calvijnschool er zo bovenop heeft gezeten. De school zit onder de opheffingsnorm, dat is een feit, maar de identiteit van de school en de kwaliteit van het onderwijs vind ik belangrijker.”
Directeur Jacoline Knibbe heeft vrijdag haar thuiswerkdag, maar verschijnt halverwege de ochtend toch op school om collega’s en leerlingen te trakteren. „We zijn dankbaar dat staatssecretaris Dekker dit keer goed naar het onderwijsveld heeft geluisterd.”
De enorme hoeveelheid inhoudelijke kritiek op het plan om de laatste scholen van een richting te sluiten, heeft staatssecretaris Dekker doen besluiten tot een nieuwe koers. „Veel klachten kwamen rond het onbedoelde effect dat dit gevolgen had voor bepaalde kleine scholen. We hebben goed geluisterd naar alle suggesties”, zo verklaarde de bewindsman vanmorgen.
De Onderwijsraad is tevreden over met aanpassing. Voorzitter Van den Brink zegt in het Nederlands Dagblad van vandaag: „Als tientallen scholen moeten sluiten en het lastig is om een nieuwe school te stichten, ben je in feite aan het saneren. Ook moeten bestaande scholen kunnen rekenen op een betrouwbare overheid.” De Onderwijsraad vindt het logisch dat voor nieuwe gevallen geen uitzondering meer wordt gemaakt omdat het richtingenbegrip uit de wet verdwijnt.
Kwaliteitstoets
Dekker wil in de toekomst bij schoolstichting geen rekening meer houden met wettelijk erkende richtingen. Er komt wel een kwaliteitstoets en er moeten voldoende kinderen naar de school komen. De consequentie van de wet was in eerste instantie dat de laatste scholen van een richting het veld moesten ruimen. Ze zouden nog maximaal tien jaar mogen bestaan.
Daarop ontstond in het onderwijsveld grote commotie. Dekker heeft in stilte zijn wetsvoorstel aangevuld met de bepaling dat alle bestaande laatste scholen van een richting onder een permanente overgangsregeling vallen. Aanvankelijk zouden 125 scholen hun deuren moeten sluiten, waaronder 25 vrijgemaakte, 12 reformatorische en de orthodox-joodse school het Cheider.