CU Dongeradeel: Handen vrij voor principieel geluid
Om politieke redenen stemde ChristenUnie Dongeradeel in met een koopzondagenproef in Dokkum. Voorwaarde was dat er een deugdelijke evaluatie zou volgen. Die bleef uit, waarop de partij afgelopen najaar tégen definitieve invoering stemde. Dat betekende het einde van het college CU, CDA en Fryske Nasjonale Partij (FNP).
„We stemden aanvankelijk in om erger te voorkomen”, zegt CU-voorman R. Ferwerda. „Anders hadden VVD en FNP ongetwijfeld voorgesteld de koopzondagen volledig vrij te geven.”
De proef van een jaar begon juli 2014. Een jaar later evalueerden Dokkumer winkeliers de proef door op zondag aan hun klanten te vragen wat ze ervan vonden. „Dat is hetzelfde als cafébezoekers vragen naar hun mening over drank”, zegt Ferwerda. „Zo’n evaluatie deugt natuurlijk niet. Bovendien hadden wij al principiële bezwaren tegen de koopzondag. Daarom stemden wij tégen definitieve invoering.”
CDA en FNP verweten de CU dat ze hiermee inging tegen het coalitieakkoord. Ook werd de partij gebrek aan uitleg verweten. Onzin, vindt Ferwerda. „Volgens hen zijn we uitsluitend van standpunt veranderd om onze kiezers tevreden te stellen. Het is waar dat we de commotie in de achterban over onze steun aan de koopzondag hebben onderschat, maar dat hebben we ook toegegeven. Ons belangrijkste pijnpunt was echter de ondeugdelijke evaluatie, maar daarover moesten we zwijgen. Verder moest ik het veld ruimen. Dat waren onredelijke eisen. We zijn toen uit het college gestapt.”
Dongeradeel fuseert waarschijnlijk in de toekomst met Dantumadeel, Ferwerderadeel en Kollumerland. Die gemeenten hebben géén koopzondagen, dus Ferwerda denkt dat het onderwerp in de nieuwe gemeenteraad weer op de agenda komt. Over het standpunt van zijn partij bestaat geen onduidelijkheid meer. Ferwerda: „Wij hebben nu onze handen vrij om ons principiële geluid te laten horen. We trekken hierin samen op met partijen die er ook zo over denken.”