Kerk & religie

Prof. Meine Veldman: burger in de hemelse gewesten

Hij verliet als tiener zijn vaderland, moest twee keer een andere taal leren en kwam door zijn werk in contact met christenen uit alle mogelijke denominaties. Het leerde prof. Meine Veldman ras en nationaliteit te relativeren. „We zijn pelgrims, dat ervaar ik steeds meer.”

14 August 2015 21:44Gewijzigd op 15 November 2020 21:04
Het gezin Veldman woont in het nabij Montreal gelegen Laval, een stad op het eiland Île Jésus (Canada). beeld familie Veldman
Het gezin Veldman woont in het nabij Montreal gelegen Laval, een stad op het eiland Île Jésus (Canada). beeld familie Veldman

Het spreken in de taal van zijn jeugd kost hem enige moeite, maar een bezoek aan Nederland voelt voor prof. Meine Veldman nog altijd als thuiskomen. „Hier ben ik geboren en geestelijk gevormd. Nederland is mijn vaderland, het zit in mijn bloed. Dat is ook goed. Het werkt niet positief als je in een zendingssituatie iemand anders probeert te worden dan de persoon die je bent. Onze taak is om door te geven wat we van God hebben ontvangen. Daarbij hoeven we onze achtergrond en cultuur niet te verloochenen.”

Als hij terugblikt, beseft de hoogleraar hoe diep de emigratie naar Canada destijds bij hem heeft ingegrepen. „Ik was vijftien jaar, dat is een kwetsbare leeftijd. Je bent al geworteld in je vaderland en hebt bepaalde ideeën over de toekomst. Ineens sta je in een totaal andere omgeving. Hier ging ik naar een reformatorische middelbare school, daar vervolgde ik mijn opleiding aan een openbare school.”

Zijn vertrouwde wereld ging ondersteboven. „Eerst moet je de taal leren en de cultuur gaan verstaan. Daar heb je toch wel een jaar of tien voor nodig. De overgang van Ontario naar Québec was zo mogelijk nog groter dan die van Nederland naar Ontario. Québec is Franstalig, rooms-katholiek en zeer geseculariseerd. Na al die jaren voel ik me wat ontworteld. Je bent nergens meer écht thuis.”

Authentieke honger

Geestelijk leverde dat winst op. „Ik geloof dat God het heeft gebruikt om me te laten zien waar het in dit leven om gaat. Op die vraag probeerde ik een antwoord te vinden, eerst in meer algemene zin door de studies filosofie en religiewetenschap. Later kwam er de drang om me te verdiepen in de gereformeerde leer waarbij ik ben opgegroeid, door de prediking van mijn vader. Centraal daarin stond de noodzaak van erkenning van de totale verlorenheid in onszelf. Als Gods Geest je dat leert, krijg je ook oog voor de genade en liefde van Christus om zondaren te redden. Ik zat er als klein kind bij wanneer er bij ons thuis gezelschap werd gehouden en mensen over deze dingen spraken. Die indrukken hebben me nooit losgelaten. Toen alles in mijn hart me veroordeelde, liet God me zien dat Hij meerder is dan ons hart. Dat besef is in mijn leven steeds meer verdiept. Daardoor heb ik een bijzondere band met mijn vader gekregen.”

Die heeft hij ook met zijn predikant: ds. Jeffrey Laurin. „Hoewel Laurin een totaal andere achtergrond heeft dan ik, voelden we ons vanaf de eerste ontmoeting met elkaar verbonden. Dat is niet zo vreemd, want de Heilige Geest is over de hele wereld Dezelfde. We weten ons beiden aangesproken door de Bijbelse theologie van Kohlbrugge, en proberen die uit te dragen. De eerste jaren leek het ploegen op rotsen, maar God heeft in de achterliggende tijd grote dingen gedaan. Bij veel mensen zien we een authentieke honger naar de leer van de rechtvaardiging van de goddeloze. Geen intellectuele belangstelling, maar een existentiële betrokkenheid. Het merendeel van deze mensen komt uit de charismatische beweging. Door het lezen van Luther ontdekken ze dat wat Laurin en ik preken, niets nieuws is. Ze ervaren deze boeken als voedsel voor hun ziel en gaan het belang van een Bijbelse belijdenis zien. Dat bespeur ik ook in andere evangelische kerkgenootschappen in Québec.”

Piëtistisch

Het onderschrijven van de reformatorische leer is voor Veldman geen doel op zich. „Ik ben er zeer dankbaar voor dat ik ben opgegroeid met een orthodoxie die tegelijk piëtistisch was. Het gaat om beleefde leer, niet om de leerstukken op zich. Als ik doceer over de leer van de rechtvaardigmaking, betrap ik me er meer dan eens op dat mijn college overgaat in prediking. Dan luisteren de studenten het best. Je kunt een doctorsgraad in de theologie hebben, maar die moet in dienst staan van wat ik in de eerste plaats ben: Verbi Divini Minister.

Ook voor mij persoonlijk is de studie altijd heel existentieel geweest. Achter de boeken die je leest staan mensen met wie je onder het lezen in gesprek bent, en die je hoe dan ook beïnvloeden.”

Zijn kinderen groeiden op in Québec, zijn Canadees staatsburger, gaan naar een Franstalige school en kerk en hebben hun vrienden en vriendinnen in Montreal en omgeving. „Dat hoort erbij als je emigreert. Nationaliteiten hebben voor mij weinig betekenis meer. Het gaat erom dat we in Christus Jezus een burger in de hemelse gewesten zijn. Dan is waar we hier beneden wonen relatief. We zijn pelgrims, dat ervaar ik steeds meer.”

Wonderen

„Ik ben blij dat mijn kinderen opgroeien in een multiculturele christelijke gemeenschap waar het Woord van God wonderen doet. Veel gemeenteleden kunnen vertellen hoe ze tot God zijn bekeerd. Vaak gaan ze als enige in hun familie naar de kerk. Sommige dingen gaan wat anders dan we hier gewend zijn, maar dat zijn bijkomstige verschillen. De Bijbelse leer verbindt over culturele grenzen heen.

Verschillen in ras zeggen onze kinderen niets. De beste vriendinnen van onze oudste dochter zijn Haïtianen. Dat vind ik een ontzettend mooi iets. Waar Christus in het midden is, daar is geen Jood of Griek, geen meester of slaaf. Het is een geweldig voorrecht dat wij dat elke zondag mogen ervaren. In de natuur kan op een tijd van grote droogte een periode van regen en vruchtbaarheid volgen. Dat is Gods soevereiniteit, die je ook in de geschiedenis van Zijn kerk ziet. Ik verblijd me erin dat ik in Québec nu een bloeitijd mag meemaken.”


Prof. Veldman, gereformeerd in rooms Québec

Prof. Meine Veldman (1973) emigreerde in 1989 als tiener naar Canada omdat zijn vader (ds. K. Veldman) een beroep had aangenomen naar de Free Old Reformed Congregation in Mount Elgin. Hij studeerde filosofie en godsdienstwetenschap aan de universiteit van Waterloo, een stad in de provincie Ontario. Aansluitend volgde hij de studie theologie aan het Western Theological Reformed Seminary in Holland, de kerkelijke opleiding van de Reformed Church of America (RCA) in Michigan.

Na afronding van deze opleiding was Veldman studentenpastor in een gemeente van de RCA in een voorstad van Toronto. In 2003 verhuisde hij met zijn gezin naar de Franstalige Canadese provincie Québec. Van 2003 tot 2007 doceerde hij daar systematische theologie aan de Faculté de Théologie Réformée Farel in Montreal, de grootste stad van Québec. In die periode was de familie Veldman lid van de Eglise Reformée du Québec, een kerkverband van zes gemeenten met in totaal zo’n 500 leden.

In 2009 promoveerde Veldman aan de Toronto School of Theology op een proefschrift over de gereformeerde hoogleraar Eduard Böhl (een schoonzoon van Kohlbrugge) en diens leer van de rechtvaardiging door het geloof in verhouding tot de visie van de Duitse theoloog Albert Ritschl. In hetzelfde jaar werd hij benoemd als docent systematische theologie aan de Evangelische Theologische Faculteit in Montreal, onderdeel van de universiteit van Acadia. Deze theologische faculteit werd in 1984 opgericht om het Bijbels-reformatorische gedachtegoed in het rooms-katholieke Québec te verbreiden. De circa 120 studenten komen uit Canada, Amerika, Afrika en Haïti.

Sinds 2010 is Veldman hoogleraar systematische theologie. Daarnaast werd hij recent benoemd tot decaan. President van de faculteit wordt ds. Jeffrey Laurin, een boezemvriend van prof. Veldman en grondlegger van de kleine kerkelijke denominatie La Bible Parle (De Bijbel spreekt). Het gezin Veldman sloot zich aan bij de gemeente van La Bible Parle in Montreal.

Formeel is Veldman binnen de Reformed Church of America predikant met een bijzondere opdracht. De leerstoel van de van origine Nederlandse hoogleraar wordt bekostigd door de faculteit, de Stichting Evangelisatie Canada en de RCA. Ongeveer eens in de anderhalf jaar brengt hij een bezoek aan zijn geboorteland, onder meer om spreekbeurten te verzorgen voor de Stichting Evangelisatie Canada.

Meine Veldman is gehuwd met Esther Koetsier, een kleindochter van ds. G. Zwerus van de Gereformeerde Gemeenten. Die nam in 1954 een beroep aan naar Sunnyside in de Verenigde Staten en verhuisde drie jaar later naar Canada, vanwege het aannemen van een beroep naar Norwich. Zijn kleindochter werd daar geboren. Het gezin Veldman heeft zeven kinderen in de leeftijd van 3 tot 17 jaar en woont in het nabij Montreal gelegen Laval, een stad op het eiland Île Jésus.


Zie ook:

Luthers theologie medicijn voor Canada

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer