„Nieuwe leden bij radiozendamateurs door samenwerking met scouting”
NIEUWKOOP. De hobby van radiozendamateur is sterk vergrijsd. Het zijn vooral 70-plussers die de vrijetijdsbesteding beoefenen. De club van Floris Wijnnobel uit Nieuwkoop, met zijn 35 jaar een jonkie in de hobby, doet er van alles aan om het tij te keren.
Radiozendamateurs maken gebruik van radiogolven en analoge apparatuur om verbinding met elkaar te leggen. Via dat contact kunnen de techneuten met elkaar praten, maar ook filmbeelden naar elkaar sturen.
Het leuke aan de hobby is volgens Wijnnobel, voorzitter van de Vereniging van Radio Zend Amateurs (VRZA), dat die „zo veelzijdig” is. „Sommigen kicken erop een zo groot mogelijk afstand te overbruggen. Anderen zijn meer bezig met elektronische schakelingen of het bouwen van radio’s. Anderen, onder wie ikzelf, vinden het fantastisch om tv-signalen te ontvangen en te zenden via analoge schotelantennes.” Hij noemt zijn hobby „dagelijks verrassend. Je weet nooit van tevoren met wie je contact krijgt, met iemand uit Australië, de VS of Japan.”
Toch neemt de interesse voor de hobby af. Had de VRZA vijftien jaar geleden nog 1400 leden, inmiddels bedraagt dat aantal 960. Ook concurrent Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland zou met een dalend ledental (7000) kampen.
De opkomst van internet is daar volgens Wijnnobel debet aan. „Telefonie was vroeger bijzonder, maar is nu op allerlei manieren via internet mogelijk. Daarbij komt dat de factor tijd schaars is geworden.”
De recente economische crisis is ook een oorzaak van de verminderde belangstelling voor de niet goedkope hobby. „Een complete set van een beetje goede apparatuur kost al gauw 5000 euro.”
Een andere oorzaak van de teloorgang is de afname van de zonneactiviteit. „Eind jaren 90 was die er volop. In de jaren erna verminderde ze. Daardoor komen er minder elektromagnetische velden naar de aarde, zodat het in die jaren rustiger op de radio was. Er was niet zo veel radioverkeer meer mogelijk. Daardoor haakten hobbyisten af.”
Het ledental van de verenigingen vergrijsde sterk. De radiozendamateurs hebben echter sinds een aantal jaren een nieuwe doelgroep kunnen aanboren. „We zijn onder meer actief tijdens de Wereld Jamboree. Scouts hebben dan op afgesproken tijdstippen wereldwijd contact met elkaar via de radiozendamateurs.” Deze kruisbestuiving levert jaarlijks enkele tientallen leden van 14 tot 20 jaar op die het verplichte examen halen.
Wijnnobel –PA1FW is zijn wereldwijd unieke radionaam– hoopt dat de hobby in Nederland met z’n 13.000 gebruikers net zo populair wordt als in Duitsland (200.000) of zelfs Japan (2,5 miljoen). „In Duitsland maken de vele bergen fysiek contact moeilijk. Daarom houden veel Duitsers via de radio goedkoop contact met elkaar.”
serie Vergane glorie
Dit is het vierde deel in een serie over hobby’s waar steeds minder belangstelling voor is.