Kerk & religie

„Inperking godsdienstvrijheid Cuba is leugen”

HAVANA. De regering van Cuba zou steeds harder optreden tegen christenen en vaker de godsdienstvrijheid schenden. Maar volgens J. Haeser, coördinator Cubawerk van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ), klopt dat beeld niet. „Vrijwel iedereen kan ongestoord christen zijn.”

24 January 2015 17:34Gewijzigd op 15 November 2020 16:07
Haeser. beeld RD, Anton Dommerholt
Haeser. beeld RD, Anton Dommerholt

Op het Caraïbische eiland hadden volgens Christian Solidarity Worldwide (CSW) vorig jaar 220 schendingen van godsdienstvrijheid plaats. De Amerikaanse organisatie, die wereldwijd voor christenen in de bres springt, registreerde in 2013 zo’n 180 incidenten, het jaar daarvoor 120. De conclusie: de vrijheid van christenen staat onder druk.

Christian Solidarity Worldwide, die deze week met een rapport naar buiten kwam, wijst bijvoorbeeld op de zogenoemde Witte Dames. Gehuld in witte kleding, eisen de Witte Dames elke zondag de vrijlating van politieke gevangenen. Volgens de Amerikaanse organisatie slepen veiligheidsmedewerkers week na week tientallen vrouwen weg van kerkdiensten. „Velen werden geslagen en vastgehouden tot na afloop van de diensten”, aldus CSW. Verder rept de organisatie van de mishandeling van pastoraal werkers en protestantse predikanten.

Leugen

Dat de regering van Cuba steeds harder zou optreden tegen christenen die kritisch zijn over het communistische bewind, noemt Haeser een „aperte leugen”. Wie de 220 „schendingen” onder de loep neemt, ziet volgens de evangelist al snel dat het meestal mensen betreft „die de kerk misbruiken om politiek verzet meer kracht bij te zetten”.

De „vrouwen in het wit” zijn vrijwel allemaal rooms-katholiek. „Ze zijn, zoals veel rooms-katholieken in Cuba, nauwelijks kerkelijk meelevend”, aldus Haeser. Volgens hem vinden veel predikanten op het Caraïbische eiland dat ds. Mario Felix Lleonart Barroso en ds. Marcos Perdomo, evenals de Witte Dames, politiek in de kerk bedrijven. „Wie instemt met Paulus’ woorden in 1 Timotheus 2:1-3, gaat niet de straat op om zich tegen een starre overheid te verzetten.”

Haeser kwam donderdag terug van een reis naar Cuba. SEZ heeft contacten met meer dan 1200 predikanten op het eiland. „Maar meldingen van mishandelingen van predikanten en kerkelijke werkers hebben we nooit gehad. Als we predikanten vragen of ze met vervolging te maken hebben, halen ze de schouders op. Wie echter politiek bezig is, kan ingrijpen van de overheid verwachten.”

Betrouwbare cijfers over het aantal christen in Cuba zijn er niet. Haeser schat dat minder dan 40 procent van de ongeveer elf miljoen inwoners praktiserend rooms-katholiek is. Een kleine 8 procent is protestant, een percentage dat nog steeds groeit.

Het kerkelijk leven op Cuba kent zeker restricties en inperkingen door de overheid, zegt Haeser. „Dat ontkennen we ook niet. Het gaat echter beslist te ver om te melden dat mensen gevangen worden gezet omdat ze christen zijn. Alle 66 geregistreerde kerken op het eiland hebben de vrijheid om de christelijke waarheid volledig en onbeperkt te prediken en activiteiten te ontplooien.”

Alleen kerkbouw wijst de Cubaanse overheid doorgaans af. „Daarom zijn er ook veel huiskerken in Cuba. Maar in principe kan iedereen vrijwel ongestoord christen zijn.”

Amerika

Cuba werd na de machtsovername in 1959 door de revolutionaire leider Fidel Castro, de oudere broer van het huidige staatshoofd Raúl, officieel een atheïstische staat. Dat veranderde in 1992. Het atheïstische karakter van de staat werd toen met een grondwetswijzing geschrapt, maar van echte godsdienstvrijheid is volgens sommige dissidente christenen nog steeds geen sprake.

Deze week zijn de Verenigde Staten en Cuba in Havana begonnen met de onderhandelingen over het normaliseren van hun betrekkingen. Vertegenwoordigers van beide landen noemden de gesprekken „constructief”, maar voegden eraan toe dat er nog veel verschillen van mening zijn, onder meer over het mensenrechtenbeleid van Cuba.

De kans dat het aanhalen van de banden met Amerika positieve gevolgen heeft voor de verbreiding van de gereformeerde leer in Cuba acht Haeser vrijwel uitgesloten. „Amerika heeft geld, en geld is macht”, zei hij vorige maand in deze krant. „Dat betekent dat de charismatische pinksterkerken, die in Cuba al een flinke voet aan de grond hebben, nog groter worden. In de laatste jaren hebben wij als Spaanse Evangelische Zending geprobeerd de gereformeerde leer zo breed mogelijk uit te dragen. Ik hoop dat de Amerikanen dit niet overschaduwen.”

Cuba staat al een aantal jaar niet meer op de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors ieder jaar uitbrengt. Maar dat betekent volgens woordvoerder Klaas Muurling niet dat er geen vervolging meer is. „De situatie in vijftig andere landen is echter dreigender. De Cubanen hebben de laatste jaren meer vrijheid.”


Lees ook:

„Meer schendingen godsdienstvrijheid in Cuba”, rd.nl (23-01-2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer