Politiek

Naheffing fiscus voor 5 tot 6 miljoen Nederlanders: vier vragen

DEN HAAG. Tussen de 5 en de 6 miljoen Nederlanders krijgen te maken met een naheffing van de Belastingdienst die kan oplopen tot 700 euro. Vier vragen.

Redactie politiek
31 October 2014 11:55Gewijzigd op 15 November 2020 14:00
Wiebes. beeld ANP
Wiebes. beeld ANP

Alwéér een naheffing?

Ja, maar nu niet vanuit Brussel en gericht aan het kabinet, maar afkomstig van de Belastingdienst en geadresseerd in de bekende blauwe envelop aan bijna de helft van alle Nederlandse belastingplichtigen. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) stelde vanmorgen dat 5 tot 6 miljoen burgers over hun aangifte voor 2014 een tegenvaller kunnen verwachten van gemiddeld zo’n 150 euro, oplopend tot wel 700 euro. De naheffing geldt voor iedereen met een inkomen hoger dan 25.000 euro en voor wie dit jaar een bijzondere beloning ontving, zoals een bonus of een eindejaarsuitkering.

Waar komt die terugvordering precies vandaan?

Die vindt haar oorsprong in het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie dat VVD en PvdA in 2012 in hun regeerakkoord opnamen. Omdat die afspraak in de VVD-achterban verkeerd viel, vroeg VVD-leider Rutte aan zijn coalitiepartner om het plan te schrappen. De PvdA ging akkoord maar eiste in ruil wel een flinke portie nivellering. Die werd gevonden door met ingang van 2014 de algemene heffingskorting en de arbeidskorting (kortingen op de belasting die voorheen voor iedereen gelijk waren) inkomensafhankelijk te maken. Wie meer verdient, krijgt minder korting en moet dus meer belasting betalen. Met name midden- en hogere inkomens zijn hiervan de dupe. Omdat de Belastingdienst er niet in is geslaagd dit beleid bijtijds en volledig te verwerken hebben burgers te weinig belasting betaald, of te veel belasting teruggekregen. Dit zal worden herrekend dan wel teruggevorderd bij de belastingaangifte over het jaar 2014.

Hoe reageert de oppositie?

Met name CDA-Kamerlid Omtzigt is woedend omdat de Belastingdienst blijkbaar „zijn eigen wetten niet kent.” Hij eist opheldering van Wiebes, maandag in een debat over het belastingplan voor 2015. Maar ook de constructieve oppositie (D66, CU en SGP) is niet blij. In het begrotingsakkoord dat zij eind vorig jaar sloten met het kabinet zorgden zij er juist voor dat de belastingverhoging voor hogere en middeninkomens iets werd afgezwakt, door de afbouw van de algemene heffingskorting voor inkomens tussen de 55.000 en de 110.000 euro terug te draaien. SGP-Kamerlid Dijkgraaf: „Zonder herfstakkoord had er dus nog meer belasting moeten worden betaald.” De belastingverhoging had volgens hem normaal gesproken uitgesmeerd moeten worden over het hele jaar, maar doordat de nieuwe regelgeving niet op tijd is doorgevoerd bij de Belastingdienst wordt het nu in één klap zichtbaar in de naheffing. „Het feit dat een akkoord dat in oktober is gesloten al niet meer op tijd kan worden doorgevoerd in de systemen van de Belastingdienst, laat zien dat ons belastingstelsel veel te complex is geworden.”

En nu?

Volgens Wiebes worden burgers de komende periode per brief extra geïnformeerd over de naheffing, „zodat ze zich kunnen voorbereiden.” De naheffing is volgens hem wel eenmalig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer