Predikant Canada na aanslag: Ook bidden voor moslims
ST. CATHARINES. Canada is in beroering, na twee terreuraanslagen uit radicaalislamitische hoek. Ook Canadese christenen die van oorsprong uit Nederland komen, maken zich zorgen.
„Een ontzettende schok.” Die hebben de aanslagen veroorzaakt, vindt beroepsorganist André Knevel, woonachtig in St. Catharines, dat in de provincie Ontario ligt. Daar wonen duizenden orthodox-christelijke Canadezen van Nederlandse komaf. In voorbije jaren emigreerden honderdduizenden Hollanders naar het uitgestrekte land.
De aanslagen, onder meer bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Ottawa, zijn „verontrustend”, zegt Knevel. „Canada is een vredelievend, vrij en democratisch land. Dan gaan ineens moslims op militairen schieten. Moslimextremisme beperkt zich niet tot het Midden-Oosten. Ik ben bang dat het een wereldprobleem gaat worden. Wat moet er in de toekomst van de kinderen en kleinkinderen worden?”
Christenen dienen ook in deze tijd te vertrouwen op God, benadrukt Knevel. „Als christenen weten we dat de Heere alles onder controle heeft. Er gebeurt niets zonder Zijn wil. Een persoonlijke relatie met de Heere Jezus geeft een gevoel van rust.”
De aanslagen van deze week zijn „mogelijk het begin van de ellende met islamitisch terrorisme in de komende jaren” in Canada en de rest van de westerse wereld, stelt ds. P. van Ruitenburg, predikant van de Netherlands Reformed Congregations (zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten) in Chilliwack in de provincie British Columbia. Hoewel die stad duizenden kilometers verwijderd is van Ottawa, volgt de predikant het nieuws op de voet.
Getroffen is hij door het heldhaftige optreden van de 58-jarige beveiligingschef Kevin Vickers. Hij schoot woensdag de islamitische terrorist in het parlementsgebouw dood. „Hij heeft de moed en het inzicht gehad om snel op te treden. Daar heb ik grote waardering voor.”
Zondag hoopt ds. Van Ruitenberg in het gebed stil te staan bij de ontreddering in Canada. „Ik denk aan de families die in rouw zijn. Ik wil Gods hulp vragen voor de veiligheidsdienst en het parlement. Ook wil ik bidden om blijvende vrijheid van godsdienst. Bij mij komt de gedachte op: Wanneer zullen kerken te maken krijgen met aanslagen?”
Voor veel Canadezen, ook binnen zijn kerkelijke gemeente, blijven de aanslagen „ver van hun bed”, signaleert de predikant. „Vanuit mijn gemeente is de afgelopen dagen nog niemand erover begonnen. Canadezen zitten anders in elkaar dan Nederlanders, die meer geïnteresseerd zijn in het wereldnieuws. Dat nogal wat gemeenteleden niet zo geïnteresseerd zijn in de politiek, heeft ook te maken met het feit dat je hier geen partij als de SGP hebt.”
Ds. D. H. Kranendonk van de Free Reformed Churches (zusterkerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken) in Newark (Ontario) verwacht dat Canadezen nu „meer gevaar zien in de radicale islam.” Hij wil zondag bidden voor „mensen die getroffen zijn, ook voor moslims. Ik vraag of de Heere ook onder hen wil werken. Dat ze de drie-enige God mogen leren kennen. Zijn Zoon is de Zaligmaker die echt vrede geeft.”