Muziek

Psalm 59 toegelicht

In een serie artikelen worden 22 onbekende psalmen toegelicht. Vandaag Psalm 59.

20 February 2013 11:34Gewijzigd op 15 November 2020 02:03

Inhoud: David wordt belaagd door Saul: die laat zijn huis bewaken om hem te kunnen oppakken en doden (vers 1), een rechtstreekse verwijzing naar de situatie in 1 Samuël 19. De dichter bidt God om uitredding, want hij weet zich onschuldig tegenover de mannen die loeren op zijn leven. „Word wakker, Heere, God van Israël! Bestraf hen en wees deze verraders niet genadig!” De vijanden zijn als huilende honden die zoekend naar een prooi de stad afstruinen (7-8, 15-16). Maar David weet waar hij het zoeken moet (9-11): de HEERE is zijn sterkte en burcht. God zal met Zijn trouw nabij zijn. De uiting van vertrouwen gaat over in een wraakbede: Laat de vijanden ronddolen, werp hen neer, verdelg hen. Met als doel: dat de hele wereld weet dat God in Jakob heerst (14). David keert ten slotte terug bij zijn vertrouwen: hij zingt van God als zijn sterkte en toevlucht.

Psalmlied: Théodore de Bèze vat rond 1560 de zeventien Hebreeuwse verzen van Psalm 59 in een Frans gedicht van niet minder dan tachtig regels, dat voor het eerst in 1562 in het Geneefse psalmboek terechtkomt. De psalm –het gedicht is nu opgedeeld in tien strofen van acht regels– krijgt een dorische melodie van de hand van ene Maïtre Pierre. Een paar jaar later vertaalt Datheen het lied in het Nederlands. In 1773 wordt gekozen voor de berijming van het genootschap Laus Deo, Salus Populo.

Onbekend: Wie Psalm 59 gaat zingen, moet misschien even wennen aan de ‘sprongen’ in de eerste en de laatste regel. Verder is deze dorische melodie niet bijzonder moeilijk; vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van Psalm 5 of 96. De onbekendheid van deze psalm zal veroorzaakt worden door de thematiek van de vervolging door „dwinge­landen”, die met „wreed geweld” David „bloeddorstig” naar het leven staan en „doldriftig op de been” zijn. Ook een zin als „De snoodste laster stroomt d’ ontaarden/ Ten mond’ uit; ja geslepen zwaarden” (strofe 4) nodigt niet direct uit tot zingen. Toch, de roep tot God vanwege laster en verdrukking, in combinatie met het vertrouwen op de Heere als hoog vertrek, toevlucht en sterkte (strofe 5 en 10), mag de gemeente anno 2013 niet onbekend blijven.

Beluister instrumentale zettingen van Psalm 59.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer