Kerk & religie

„Reformatorische zuil nadert einde”

KAMPEN – De reformatorische zuil nadert zijn einde. Kerk­leden moeten zich bewust worden van de cultuur waarin zij leven en de Bijbelse benadering daarvan. Ze hebben een verantwoordelijkheid voor het geheel van de christelijke gemeente en voor de niet-christelijke naaste.

Kerkredactie
19 September 2012 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 23:15
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Dat stelt Johan Schouls, docent godsdienst en maatschappijleer aan de scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen. Woensdag verscheen zijn boek ”Up to date gereformeerd. Reformatorische gemeenschap in een opengebroken wereld” (Brevier Uitgeverij, Kampen).

Schouls, ambtsdrager van de gereformeerde gemeente in Kampen, verwacht niet dat de reformatorische zuil nog lang zal bestaan. „Ik denk dat je rea­listisch moet zijn. Er staat nog een huis, maar de ramen en deuren zijn eruit en de wind van onze cultuur waait er dwars doorheen.”

Juist als typisch reformatorische instellingen wegvallen en daarmee een zekere bescherming verdwijnt, is het nodig dat christenen elkaar tot een hand en een voet zijn, aldus de docent. „We hebben elkaar meer dan ooit nodig. Ook hierbij is het belangrijk dat de leden van de reformatorische kerken als volwassenen behandeld worden en zij gewezen worden op de verantwoordelijkheid voor het geheel van de christelijke gemeente en voor de niet-christelijke naaste.”

Het is volgens Schouls noodzakelijk dat de leden worden gevormd in het hanteren van Bijbelse principes in de moderne samenleving. „Ze moeten bewust gemaakt worden van de cultuur waarin we leven en de Bijbelse benadering daarvan. Een Bijbelse mondigheid is belangrijk om een plaats in de samenleving in te nemen, verantwoording aan anderen af te leggen. Kerkelijke gemeenten zullen in de toekomst de broedplaats moeten zijn van deze mondige leden door het geven van Bijbelonderwijs, catechese, verenigingen en gespreksgroepen. Speciale aandacht vraagt de vertaalslag van het gereformeerde belijden naar de huidige situatie.”

Schouls pleit in ”Up to date gereformeerd” voor een nadere reformatie, omdat er in reformatorische kring „onbedoeld en onbewust” scheefgroei is gekomen. „Net als in de Nadere Reformatie in de zeventiende eeuw is blijvende aandacht nodig voor de persoonlijke doorleving van genade en heil, die handen en voeten krijgt in het dagelijks leven.”

Schouls wil het gesprek in reformatorische kring op gang brengen. „Voor mij was dit een zoektocht en een ontdekkingstocht, maar ik ben me ervan bewust dat ik nog niet aan het eind ben. Ik sta open voor kritische opmerkingen. Het zou een zegen zijn als we een opbouwend gesprek kunnen aangaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer