Economie

Samen zijn leden van IDNA creatiever dan alleen

ZIERIKZEE – De markt moet leren dat een coöperatie van zelfstandig werkende architecten en ontwerpers prima kan concurreren met grote bureaus, vindt Reggy Hulsken van IDNA.

Ellen van de Beek
3 August 2012 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 22:28
Reggy Hulsken (l.), architect, en Kris van der Werve (r.), kunstenaar, zijn zzp’er en daarnaast lid van coöperatie IDNA Ruimtelijk Ontwerp. De coöperatie vergadert veel via Skype. Op het scherm twee andere leden. Foto Sjaak Verboom
Reggy Hulsken (l.), architect, en Kris van der Werve (r.), kunstenaar, zijn zzp’er en daarnaast lid van coöperatie IDNA Ruimtelijk Ontwerp. De coöperatie vergadert veel via Skype. Op het scherm twee andere leden. Foto Sjaak Verboom

Alweer twee jaar bestaat ze officieel, de coöperatie IDNA Ruimtelijk Ontwerpers. De rechtsvorm maakt het de vijf leden –drie architecten, een kunstenaar en een retail designer– gemakkelijker om grotere opdrachten binnen te halen, zegt architect en voorzitter Reggy Hulsken (40) in zijn kantoor in Zierikzee.

De vijf werken al sinds 2005 samen, sinds twee jaar in officieel coöperatief verband. Hulsken: „We hebben lang gedacht aan een maatschap, maar we willen dat leden zich makkelijk aan kunnen sluiten of weg kunnen gaan.”

Samen bedenken de ruimtelijk ontwerpers betere en originelere ideeën dan alleen, zegt Hulsken. „En we hebben meer bereik.” Dat is broodnodig in crisistijd, waaronder de architectenbranche zwaar lijdt. „Het kaf wordt keihard van het koren gescheiden nu. Waar vroeger drie offertes werden opgevraagd en er op basis van vertrouwen werd gekozen, zijn dat er nu tien en draait het alleen maar om de cijfertjes.” Zuur, vindt Hulsken. „Maar de kracht van onze coöperatie is dat we allemaal eenpitters zijn. Flexibele, vindingrijke mensen met een goede houding.”

IDNA staat model voor een nieuw soort coöperaties dat in de huidige samenleving opduikt: die van de zich verenigende zzp’ers. Ze profiteren van de voordelen van samenwerken, zonder dat er geld geïnvesteerd hoeft worden, zoals in een bv.

Het werken in coöperatief verband loopt prima, vindt Hulsken. „Aanvankelijk was er wel wat irritatie. Leden beschouwden IDNA bijvoorbeeld als concurrent voor hun eigen bureau. En het duurde wel even voordat we een logo hadden waar iedereen tevreden over was.”

De leden ontmoeten elkaar elke maand en onderhouden daarnaast contact via Skype. Elke nieuwe opdracht begint met een brainstormsessie van een halve dag in een inspirerend gebouw, de Van Nelle­fabriek in Rotterdam bijvoorbeeld. „Dat zijn altijd heel creatieve sessies.” Daarna verdelen ze taken en uren. Maandelijks betalen de leden 50 euro contributie, waarvan ze onder andere twee keer per jaar op excursie gaan.

Op dit moment is IDNA bezig met het werven van opdrachten binnen de recreatieve sector. „Daar valt veel te winnen. Die sector is uitgegroeid tot een miljoenen­business, maar oog voor ruimtelijke vormgeving is er nog weinig. Er is erg veel lelijks.” IDNA lichtte verschillende campings door en ontwierp onder meer voor een camping in Renesse een nieuwe horecagelegenheid.

Hoewel de tijden mager zijn, zit het vijftal niet stil. Hulsken: „We blijven innoveren.” Zo kregen ze subsidie –een Innovatie Prestatie Contract– van Agentschap NL voor een nieuw, flexibel bouwconcept: Cascameleon. Gebouwen die volgens dat concept opgetrokken zijn, kunnen door de jaren heen eenvoudig van functie wisselen. Van kantoor naar woonhuis bijvoorbeeld. Hulsken: „Een prachtig antwoord op leegstand en krimp toch?”


Kris van der Werve (30) uit Brouwershaven is beeldend kunstenaar. Sinds de oprichting is ze lid van IDNA.

„Het is fijn werken binnen onze coöperatie. Iedereen is zzp’er, dus werkt vooral voor zichzelf en neemt alleen beslissingen. Het is fijn als je ook eens kunt samen­werken en heel andere projecten kunt doen, waar je in je eentje niet voor in aanmerking komt. Ik ben vooral betrokken bij de beginfase van een project. Ik maak moodboards voor de brainstormsessies, zorg voor maquettes. En tijdens het brainstormen breng ik vanuit mijn discipline als kunstenaar ideeën in.

We werken aan allerlei architectonische projecten, maar we schrijven nu ook in op kunstprojecten. Vooralsnog levert dat niet veel op, want er zijn honderden aanmeldingen. We hebben onder andere ingeschreven op een kunstwerk voor een schoolplein en op een damverbinding waarop een monumentaal object moet komen.

Het mooie is dat we ieder met onze eigen achtergrond bij IDNA zitten. In de brainstorms ben ik de wilde gans. Ik word niet beperkt door technische kennis, waardoor ik vrijer kan denken en met onverwachte ideeën kan komen. Een eerste concept neerzetten vind ik het allerleukst.”


OPRICHTINGSJAAR:

2010

VESTIGINGSPLAATS:

Zierikzee

ACTIVITEIT/DOEL:

ruimtelijk ontwerp

AANTAL LEDEN:

vijf

OMZET:

grillig: nu 10.000 euro, kan volgend jaar een ton zijn


Dit is het vierde deel in een serie over coöperaties. Volgende week deel 5.

Meer over
Coöperaties

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer