SGP’er Pieter Verhoeve (30) wil toegewijd zijn en vooral zichzelf blijven
OUDEWATER – SGP’er Pieter Verhoeve (30) is woensdag door de gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Oudewater. Als zijn benoeming definitief wordt, is hij de jongste burgemeester van het land. Bijna zestig kandidaten hadden op de burgemeestersport gesolliciteerd. Voor Verhoeve voelt de voordracht als een verrassing. „Het is bijzonder om zo’n publieke taak met een grote verantwoordelijkheid op me te mogen nemen.”
Bent u representant van een jonge lichting SGP’ers die er bewust voor kiest te participeren in een min of meer pluriforme gemeente?
„Van Belzen in Barendrecht, Kats in Zuidplas en Luteijn in Cromstrijen gingen me al voor. De SGP levert relatief veel bestuurders, mogelijk vanwege een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ik zie bij de SGP-jongeren veel talent.”
Er komt soms veel op burgemeesters af.
„Dat besef ik terdege. Burgemeester Brok en oud-burgemeester Bandell van mijn woonplaats Dordrecht waren ook begin dertig toen ze aan hun publieke ambt begonnen. Een burgemeester heeft een voorbeeldfunctie. Burgers letten op hem. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Daarom wil ik toegewijd en open zijn en vooral mezelf blijven.”
U maakt een opmerkelijke overstap van de advocatuur naar het burgemeestersambt. Waarom?
„De overstap is niet zo opmerkelijk als hij op het eerste gezicht lijkt. Zowel een advocaat als een burgemeester komt op voor belangen van cliënten en burgers. Ook als burgemeester heb je regelmatig te maken met transparantie en de rechtsstaat. Als advocaat voerde ik voor burgers regelmatig procedures tegen gemeenten. Daarom ben ik in staat juridische kwesties over bijvoorbeeld bestemmingsplannen ook te bezien vanuit het belang van de burger. Mijn juridische achtergrond kan me in allerlei dossiers van pas komen.”
Maar wat drijft u ten diepste om te stoppen als advocaat?
„Al van jongs af aan voel ik me erg betrokken bij de publieke zaak. Mijn vader was SGP-fractievoorzitter in de gemeente Graafstroom. Vanaf mijn twaalfde zat ik op de publieke tribune. Ik ben bestuurslid geweest van de SGP-jongeren en momenteel ben ik actief als burgerraadslid van de CU/SGP-fractie in Dordrecht.”
Waarom koos u voor Oudewater?
„Ik voelde een klik met Oudewater. De gemeente zindert van de geschiedenis. Oudewater heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse Opstand. Arminius werd er geboren. In 1575 werd het platgebrand door de Spanjaarden en later weer herbouwd. Bovendien is de bevolking trots op haar stadsrechten. Ik waardeer de zelfbewustheid die ze vanuit de eigen historie heeft opgebouwd. Zo snel mogelijk na mijn eventuele benoeming wil ik er met ons gezin gaan wonen.”
Oudewater is een kleine gemeente met diverse politieke partijen. Hoe gaat u met die lokale verdeeldheid om?
„Als burgemeester wil ik vooral verbinden, mensen bij elkaar brengen en het gemeenschappelijke belang dienen. In Dordrecht is de CU/SGP-fractie slechts een kleine speler, maar we proberen er op basis van de inhoud steun te verwerven voor onze plannen. Politiek bedrijven is een spannend en leuk spel.”
Oudewater gaat nauwer samenwerken met Woerden, meestal de opmaat voor een volledige fusie. Hoe lang is Oudewater nog zelfstandig?
„Ik ben nog niet geïnstalleerd en dus nog niet in de positie om daar iets van te zeggen.”
U bent ook redacteur voor de GezinsGids en docent aan Hogeschool de Driestar in Gouda. Blijft u dat erbij doen?
„Pas als de benoeming definitief is, bekijk ik mijn nevenfuncties. Oudewater heeft prioriteit.”