Burgemeester Parijs uit kritiek op bouwproject russisch-orthodoxe kerk
PARIJS – Burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs heeft begin deze week kritiek geuit op de nieuwbouwplannen van de russisch-orthodoxe kerk in de Franse hoofdstad. Hij noemde het ontwerp, bedoeld voor aan de oevers van de Seine, een „mengelmoesarchitectuur”.
Delanoë verzet zich tegen een ontwerp voor de bouw van een russisch-orthodoxe kerk. Het gebouw, op steenworp afstand van de Eiffeltoren, wordt opgetrokken uit glanzend wit materiaal en moet vijf gouden koepels krijgen. De hoogste is 27 meter, nog afgezien van het kruis wat erop komt. Het krijgt verder een glazen dak. Het ontwerp werd ontwikkeld door een team van Franse en Russische architecten onder leiding van de Spanjaard Manuel Nunez Yanowsky.
De burgemeester hekelt dat de architecten geen overleg hebben gevoerd met de stad, aldus persbureau Reuters en kranten als France Soir. Volgens Delanoë leverde de prijsvraag voor het ontwerp inzendingen op die meer overeenstemmen met het beeld dat Parijs wil afgeven als visitekaartje. De oevers van de Seine zijn bovendien in 1991 door Unesco tot werelderfgoed verklaard.
De bouwvergunning is echter al afgegeven en in 2010 hebben de presidenten Sarkozy en Medvedev het ontwerp al goedgekeurd. Delanoë probeert nu via Unesco het bouwontwerp van de kerk aan te passen. „Het beeld van de orthodoxe identiteit in onze stad en in de wereld staat op het spel. Die verdient meer dan een middelmatige architectuur, in haast ontworpen,” meent de burgemeester. „Hedendaagse architectuur is zeldzaam aan de oevers van de Seine. Voorbeelden zoals het Musée des Arts Premiers of Institut du Monde Arabe zijn prachtige bewijzen dat alleen de grootste creativiteit en de hoogste eisen een plaats kunnen krijgen in het erfgoed van morgen.”