Koninklijk Huis

Gemengde gevoelens Engelse christenen over de Royal Family

LONDEN – Christenen in Engeland volgen het huwelijk van prins William en Kate Middleton met gemengde gevoelens. Overwegend is er sympathie voor de koninklijke familie. „Maar hun leven is vaak niet in overeenstemming met de Bijbel.”

29 April 2011 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 14:44
Christenen in Engeland volgen het huwelijk van prins William en Kate Middleton met gemengde gevoelens. Overwegend is er sympathie voor de koninklijke familie. „Maar hun leven is vaak niet in overeenstemming met de Bijbel.” Foto EPA
Christenen in Engeland volgen het huwelijk van prins William en Kate Middleton met gemengde gevoelens. Overwegend is er sympathie voor de koninklijke familie. „Maar hun leven is vaak niet in overeenstemming met de Bijbel.” Foto EPA

Met zijn 82 jaar is ds. B. A. Ramsbottom, predikant van de Strict Baptist Chapel in Luton, een van de oudste actieve voorgangers binnen zijn kerkgenootschap. Als een van de weinigen kan hij dan ook overzien hoe het denken over de koninklijke familie zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. „Vroeger vierde iedereen de feestelijke gebeurtenissen in het koninklijk huis mee. Nu is dat totaal anders.”

Als jongen van 6 maakte ds. Ramsbottom het 25-jarig ambtsjubileum van koning George V mee. „Dat was een groot volksfeest. Het maakte een enorme indruk op me. Zijn opvolger, George VI, kreeg grote waardering omdat hij tijdens de Duitse bombardementen bij de bevolking in Londen bleef. Nadien is het minder geworden. Onze koningin wordt nog wel gerespecteerd, maar voor haar kinderen is aanzienlijk minder waardering.”

De predikant uit het ten noorden van Londen gelegen Luton bekijkt het koninklijk huwelijk met gemengde gevoelens. „Enerzijds heb ik respect voor de koningin, anderzijds ben ik diep teleurgesteld over de vele schandalen in de familie.”

Volgens ds. Ramsbottom wordt er in zijn gemeente niet veel gesproken over de bruiloft. „Toch weet ik zeker dat mensen het met belangstelling volgen.” Zelf leest hij zaterdag wel in de krant hoe het verlopen is. „Ik ben toch wel benieuwd naar de kerkdienst. Ik hoop dat er inhoudsvolle liederen zijn gezongen. Heel belangrijk vind ik ook dat het gebedenboek uit 1662 wordt gebruikt. Dat dateert nog van voor de tijd van verval in de staatskerk.”

Ds. Ramsbottom hoopt dat prins William en zijn bruid een stabiel huwelijk tegemoet gaan. „Daar is onder ons gebed voor. Het zou grote genade zijn als Gods almachtige vinger nog eens ons koningshuis wil leiden in wegen die strekken tot Zijn eer.”

Buitenkant

De predikant is blij dat het huwelijk kerkelijk bevestigd wordt. „Al is dat dan misschien vooral iets van de buitenkant, dát het een kerkelijke bevestiging is, is vandaag de dag al een signaal naar de samenleving.” Tegelijkertijd relativeert hij dat: „Kate werd pas twee weken geleden officieel lid van de Church of England. Dat zien de mensen ook. Bovendien hebben veel jonge leden van het koninklijk huis zelden of nooit iets van hun kerkelijke betrokkenheid laten merken.”

De predikant hoopt dat prins William serieus werk maakt van zijn rol als troonpretendent. „Het lijkt soms wel of veel jonge ”royals” zich alleen druk maken om paardenraces. Dat staat in schril contrast met de plichtsbetrachting die koningin Elizabeth toont.”

Ds. John MacLeod, scriba van de synode van de Free Presbyterian Church of Scotland, vermoedt dat het denken van reformatorische christenen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland veel overeenkomsten heeft als het om het koningshuis gaat. „De Bijbel leert ons dat we de koning moeten eren. Daarom staan we van harte achter onze majesteit.”

Dat betekent echter niet, aldus de uit Sidcup in het graafschap Kent afkomstige predikant, dat de zonden van het koningshuis niet benoemd mogen worden. „Prins Charles heeft openlijk gezondigd tegen het zevende gebod van de Wet des Heeren. En van prins William en Kate weten we dat ze al samenwoonden.” Ook het bezoek van de paus aan Groot-Brittannië is ds. MacLeod nog niet vergeten. „We zijn bijzonder teleurgesteld dat onze koningin hem met alle egards heeft ontvangen.”

De predikant heeft er echter geen behoefte aan om alleen in veroordelende zin over het koninklijk huis te spreken. „Wij zijn niet beter dan hen. Ook ons leven is vol van zonde. We dragen de familie op in onze gebeden. Ik hoop dat er een waarachtige bekering mag plaatsvinden.”

Liefde

Hoog in het noorden van Schotland is er sprake van een hartelijke liefde voor het koningshuis, zegt ds. Donald A. Ross, predikant van de Free Presbyterian Church in het dorpje Laide. „Het huwelijk is hier het gesprek van de dag. Ik weet zeker dat veel mensen het volgen via de media.”

De predikant van het aan de Atlantische kust gelegen plaatsje droeg prins William en zijn aanstaande echtgenote zondag op in zijn gebed. „We zijn blij dat het echtpaar trouwt in een kerk die de sporen heeft van het protestantisme, al ligt dat soms nog zo bedekt.”

Volgens ds. Ross leven veel kerkleden bijzonder mee met de familie. „Als Free Presbyterian Church sturen we ook jaarlijks een groet aan de koningin, om onze sympathie te betuigen.”

De predikant kent weinig mensen die niets ophebben met het koningshuis. „Ze zijn er wel, vaak zijn het felle anti-monarchisten. Dat is echter een kleine groep. Onder ons is wel merkbaar dat de echtscheidingen in de familie de steun die er vanouds is, onder druk hebben gezet. Bovendien gebeurt er in het koningshuis veel wat niet in overeenstemming is met Gods Woord. Ons komt het oordeel daarover niet toe, maar het is wel reden tot zorg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer