„Ik ben zo hard mogelijk tegen de wind in gaan varen”
MAURIK – Hij is „bij wijze van spreken op de boot geboren.” Als kind voer Detmer Daane met zijn vader, hij zat in de beroepsvaart en heeft een kajuit- en een speedboot gehad. Sinds een maand bezit hij een motorkruiser. „Deze boot is heel wat anders dan die vorige.”
Vanaf de steiger kijken twee blonde jochies het havenwater in. „We zijn aan het vissen”, legt een van hen uit. „Kijk, we hebben al twee baarzen gevangen. Met stekels.”
Een eindje verderop ligt de boot van hun ouders, Detmer (32) en Kim (30) Daane. Dat er kinderen meevaren, is direct te zien aan de 10 meter lange Riverdance: op de voorplecht staat een plastic speelgoedvrachtwagen. De twee jongens, Vince van vijf en de vierjarige Luuk, halen een voetbal op en gaan in het speeltuintje spelen.
Het gezin uit Tiel ligt in het Betuwse recreatiegebied Eiland van Maurik. „Dit is onze thuishaven”, vertelt Detmer. De Daanes vertrokken drie weken geleden richting Rheden-Laag, bij Arnhem. Daarna zijn ze de Maas opgevaren naar Appeltern. Het is de eerste tocht die ze met de cruiser maken.
„Appeltern was mooi”, vindt Detmer. „Er is een netjes aangelegde plas met goede voorzieningen in de haven. Het gras wordt goed bijgehouden en je kunt overal gemakkelijk stroom aanprikken.”
De zon verdwijnt achter dreigende bewolking. Vince stapt de boot in. „Gaan we zwemmen?” vraagt hij aan zijn vader. Die lacht. „Heb je de lucht gezien? Er komt regen aan.” Dat het de afgelopen weken regenachtig was, vindt Kim jammer. „Nadat we een stuk hebben gevaren moeten de jongens aan de wal kunnen spelen. Met regen wordt dat moeilijk.”
Toen Detmer de boot in IJsselstein ging ophalen, zat het weer ook niet mee: het was tijdens een storm in juli. Detmer: „Het werd steeds donkerder. De storm stak op toen ik bijna hier was. Ik kon de haven niet eens meer zien. Ik ben hard tegen de wind in gaan varen en heb zo het eind van de storm afgewacht.”
Het liefst vaart Detmer samen met een andere boot. „Het is veiliger als je iemand in de buurt hebt. We hebben samengevaren met een echtpaar dat we in Rheden-Laag waren tegengekomen. Op het moment dat we de Rijn opgingen, kreeg hun boot motorpech. Dat was wel even paniek. Door de stroming gingen ze recht op de oever af. Gelukkig konden we een touw overgooien, zodat we ze ervandaan konden trekken.” Ook tijdens de volgende tocht, de Linge op naar Geldermalsen, vaart het gezin samen met een andere familie.
Een groter schip ziet Detmer in de toekomst wel zitten. „Met aparte slaapkamers voor de jongens, zodat ze elkaar ’s avonds niet wakker houden.” Maar voorlopig de Riverdance. „De naam gaat nog wel veranderen. We gaan hem Janda noemen, naar mijn vader Jan Daane. Die heeft me alles geleerd wat met varen te maken heeft.”
Varend Nederland zoekt deze weken massaal het water op. Het zesde en laatste deel in een serie.