Politiek

„Positieve insteek telt zwaar voor wethouder”

SGP-wethouder Akkerman uit Gorinchem kan nog niets concreets melden. Hij maakte de afgelopen tien jaar deel uit van het college in de Zuid-Hollandse plaats namens de ChristenUnie/SGP. De laatste periode met PvdA, VVD en Stadsbelang.

11 March 2010 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
De raadzaal van de gemeente Den Haag dinsdag tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad. In bijna alle Nederlandse gemeenten zijn momenteel de collegeonderhandelingen in volle gang. Noord-Beveland was zaterdag de eerste gemeente waar een coalitie g
De raadzaal van de gemeente Den Haag dinsdag tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad. In bijna alle Nederlandse gemeenten zijn momenteel de collegeonderhandelingen in volle gang. Noord-Beveland was zaterdag de eerste gemeente waar een coalitie g

Het is opmerkelijk dat een christelijke partij die 2 van de 23 zetels bezet een wethouder mocht leveren. „Tien jaar geleden trad het college na een crisis af. Wij mochten vervolgens aanschuiven bij de onderhandelingen. Dat is bij latere verkiezingen zo gebleven”, legt de SGP’er uit.Op dit moment zit Akkerman midden in de onderhandelingen. Veel wil hij er niet over kwijt. „De PvdA telt 6 zetels, de VVD heeft er 5. Behalve deze partijen zijn er drie kanshebbers om zitting in het college te nemen, GroenLinks, D66 en wij. Het CDA is minder in beeld.”

Het begrip voor Bijbelse noties nam de afgelopen jaren ook in Gorinchem af, merkte de wethouder. „Gesprekken over subsidie voor christelijke organisaties leverden binnen de gemeenteraad allergische reacties op. In hoeverre het toenemende onbegrip een rol bij de coalitievorming zal gaan spelen, weet ik niet.”

Akkerman voelde zich geaccepteerd in het college. „Ook als ik een minderheidsstandpunt innam. Een constructieve opstelling, de intentie om met anderen ergens uit te komen is heel belangrijk. Dankzij die positieve insteek kreeg ik onder meer de ruimte om met een theater in gesprek te gaan om discussiebijeenkomsten op zondag naar een andere dag te verschuiven.”

In de gemeente Noordoostpolder is de vroegere gemeentesecretaris Jan Barendrecht als informateur aangesteld. Hij voerde dinsdag de eerste gesprekkend. Onder anderen met fractievoorzitter Poppe van de ChristenUnie/SGP. Poppe: „Ik heb onze standpunten naar voren gebracht.”

Namens de ChristenUnie/SGP zat L. Voorberg sinds november 2007 in het college. Mocht zijn partij weer een wethouder leveren, dan neemt Poppe het stokje van hem over. „Een VVD-wethouder kreeg in 2007 een motie van wantrouwen aan de broek. Wij mochten zijn plek innemen.”

Poppe kijkt met een goed gevoel op de voorbije jaren terug. „Men heeft ons leren waarderen als stabiele factor. Met de komst van Voorberg ontstond er een confessionele meerderheid met twee wethouders van het CDA, twee van de combinatie PvdA/GroenLinks en onze man.”

Eigen geluid

De ChristenUnie/SGP kreeg de ruimte om haar eigen geluid te laten horen. „We hebben de vestiging van coffeeshops en bordelen tegen weten te houden. Ook ontvingen we steun voor het zogeheten 1-3-4-beleid over sluitingstijden van de horeca.”

Het politieke spectrum in Noordoostpolder is gewijzigd. Het CDA (7) en de ChristenUnie (4) verloren 1 zetel. De PvdA (3) en GroenLinks (1) gaan afzonderlijk verder en verloren samen twee zetels, de VVD (5) won een zetel.

Poppe ziet de coalitieonderhandelingen met vertrouwen tegemoet. Al kunnen de koopzondagen voor hoofdbrekens gaan zorgen. „De landelijke VVD heeft geroepen dat shoppen ook zondagsrust is. Ik ben benieuwd hoe de plaatselijke afdeling zich zal opstellen. Wij zijn in elk geval tegen uitbreiding van de twaalf koopzondagen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer