Binnenland

Geen heftige debatten in het rustige Korendijk

Hij zit bijna tien jaar in de raad van Korendijk, maar SGP-fractievoorzitter C. Moree kan zich geen debat over principiële punten herinneren. „Dat ervaren we als heel bijzonder. Als een gunst van de Heere. Hij zorgt voor Korendijk.”

26 February 2010 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 09:57
PIERSHIL – Het gemeentehuis (r.) van Korendijk staat in Piershil. De gemeente is op 1 januari 1984 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. De nieuwe gemeentenaam is afkomstig van het oudste gedeel
PIERSHIL – Het gemeentehuis (r.) van Korendijk staat in Piershil. De gemeente is op 1 januari 1984 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland. De nieuwe gemeentenaam is afkomstig van het oudste gedeel

Korendijk is een SGP-bolwerk. Dat blijkt niet alleen in de raad, waar ze de grootste partij vormt. Het wordt ook duidelijk na een korte rondgang door Nieuw-Beijerland.Enkele ouders bij de openbare basisschool aan de Achterstraat weten twee weken voor de verkiezingen nog absoluut niet op welke partij ze gaan stemmen. Een vader: „We hebben een brochure van de gemeente gekregen met alle partijen en hun standpunten erin. Die moet ik nog eens bekijken en dan zie ik het wel.” Om de hoek staat de School met de Bijbel. Drie vrouwen die op hun kinderen staan te wachten, weten al lang naar welke partij hun stem gaat. „De SGP natuurlijk.”

Die vanzelfsprekendheid is tekenend. Ook al was er vorig jaar juni nog enige onrust binnen de Korendijkse SGP nadat wethouder J. Boogaard opstapte omdat hij zich niet „voldoende gesteund voelde door de fractie”, een groot deel van de Korendijkers stemt SGP. Omdat de Christen­Unie niet meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen krijgt de partij ook altijd een paar honderd stemmen van mensen die tijdens de landelijke verkiezingen CU stemmen. „Onze achterban is heel breed”, zegt fractievoorzitter Moree. Ter illustratie vertelt hij dat er van de vier SGP-raadsleden twee uit de Gereformeerde Gemeenten komen, één uit de Hersteld Hervormde Kerk en één uit de hervormde gemeente (PKN) in Goudswaard.

„Zwarten”, noemt PvdA-fractievoorzitter E. Minnaard al die SGP-stemmers. „Die term heb ik niet bedacht, iemand uit de SGP-hoek noemde zijn club zelf de ”zwarte bende”. Minnaard, zelf agnost, voelt zich prima thuis te midden van de reformatorische bevolking. „Toen we hier veertig jaar geleden vanuit Rotterdam kwamen wonen, was dat wel anders. We kregen een brief dat we welkom waren, maar dat we ons wel aan de regels voor zondagsrust moesten houden. Geen auto wassen op zondag, geen herrie maken, enzovoort. Ik was toen in staat om vloekend de straat op te rennen, zo boos was ik om die brief.” Na veertig jaar Nieuw-Beijerland, waarvan dertig jaar in de raad, is de ‘rooie’ Rotterdammer naar eigen zeggen redelijk geaccepteerd in de buurt. „Ik word zelfs vriendelijk gegroet.”

De nestor van de Korendijkse raad heeft niet de behoefte om zich tegen de christelijke normen en waarden af te zetten. Als voorbeeld noemt hij het ambtsgebed voor en na de raadsvergaderingen. „Iedere keer irriteer ik mij daaraan. Bidden doe je maar in je eigen tijd, denk ik dan. Maar ik ga er geen punt van maken. Dit is nu eenmaal de gangbare levensbeschouwing.

Een SGP’er vertelde mij dat als er niet gebeden wordt voor een raadsvergadering de genomen besluiten voor zijn gevoel niet geldig zijn. Ik heb dan niet de behoefte om mij op zo’n punt te profileren. Als niet-gelovig raadslid moet je hier geen zaken aansnijden die met het geloof of de zondag te maken hebben. Dat moet je ook als rasechte PvdA’er gewoon incalculeren.”

Of het stille en geruste leven in Korendijk nog tientallen jaren blijft bestaan, is nog maar de vraag. De Zuid-Hollandse commissaris van de Koningin, Franssen, zou graag zien dat de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard fuseren. Die wens baart SGP-fractievoorzitter Moree grote zorgen. Hij verwacht dat er in een nieuwe raad van een fusiegemeente geen confessionele meerderheid meer zal zijn. „Dan komen er ongetwijfeld onmiddellijk allerlei principiële punten op tafel. De koopzondag bijvoorbeeld.”

Wat de toekomst betreft vertrouwt Moree op Gods besturing. „Franssen kan zo’n fusie wel willen, maar de Heere regeert.” PvdA’er Minnaard denkt dat een herindeling op lange termijn niet te voorkomen is. „Maar het is een illusie om te denken dat een fusie geld bespaart. Een fusie­gemeente heeft bijvoorbeeld per saldo evenveel ambtenaren nodig als vijf gemeenten afzonderlijk.”


Op de kandidatenlijst van het CDA in Korendijk staat een bekende Nederlander: oud-minister Cees Veerman, nu voorzitter van Natuurmonumenten.

Midden in het uitgestrekte akkerbouwgebied tussen Piershil en Goudswaard ligt de monumentale boerderij van Veerman. De voorzitter van Natuurmonumenten is geboren in Nieuw-Beijerland en was daar raadslid van 1973 tot 1980. Glimlachend kijkt hij terug op de tijd dat hij als „snotjongen met een grote mond” in de raad kwam.

Veerman herinnert zich een kwestie over een nieuwe jachthaven voor Nieuw-Beijerland. „Wij wilden dat die haven alleen voor de dorpsbewoners beschikbaar was, maar de PvdA wilde hem meer voor toeristen inrichten. Dat leverde een heftig debat op.” Van 1986 tot 1991 was Veerman CDA-fractievoorzitter in de nieuwe gemeente Korendijk, waarin Nieuw-Beijerland na een gemeentelijke herindeling was opgegaan.

Veerman roemt de kwaliteiten van wijlen SGP-wethouder Molendijk. „Dat was een man van de daad. Regeerde met nuchter boerenverstand. Hij had wel eens de houding: als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Tegenwoordig is er veel sprake van ambtelijke voorzichtigheid, waardoor procedures zoals bestemmingsplannen veel te lang duren.”

De bekende CDA’er heeft ingestemd met een plaats op de kandidatenlijst van de plaatselijke fractie, maar was het op één punt niet met haar eens. „De fractie wil dat er geen landbouwgrond meer in natuur verandert, maar dat is niet mogelijk. De Leenherenpolder bijvoorbeeld is al aangekocht door Natuurmonumenten en wordt gewoon een natuurgebied. Daar valt niet aan te tornen.”


De bekendste plek in Korendijk is ongetwijfeld natuur­eiland Tiengemeten.

Een zandplaat in het Haringvliet van 10 gemet (halve hectare) groot. Zo groot was Tiengemeten in de middeleeuwen. Door inpoldering groeide het eiland tot 1000 hectare. Zeven boeren maakten dankbaar gebruik van de vruchtbare gronden. Maar langzaam werd het eiland omgevormd tot natuurgebied. De laatste boer vertrok in 2006.

Recreanten die Tiengemeten bezoeken, zijn vooral natuurliefhebbers. Vorig jaar juli opende het Rien Poortvlietmuseum zijn deuren. Nog geen vier maanden later kon het de tienduizendste bezoeker noteren.

De SGP in Korendijk vindt het jammer dat het museum op zondag open is. Fractievoorzitter Moree: „Maar we kunnen nu eenmaal geen hek om de gemeente zetten dat op zondag dicht is. We zijn allang blij dat er geen drukbezocht watersportcentrum op Tiengemeten zit.”


Feiten en cijfers
Aantal inwoners: circa 11.000.
Kernen: Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil, Zuid-Beijerland en buurtschappen Nieuwendijk en Zuidzijde.
College van B en W: CDA en VVD leveren elk een wethouder. De SGP-wethouder is tussentijds afgetreden.
Burgemeester: R. W. J. Melissant-Briene (CDA).
Zetelverdeling gemeenteraad: SGP 4, CDA 3, VVD 3, PvdA 3, Gemeente Belangen Korendijk 2.
Kerken in Korendijk:
Hervormde gemeenten (PKN): 1651 leden.
Protestantse gemeente (PKN): 1452 leden.
Gereformeerde gemeenten: 1048 leden.
Hersteld hervormde gemeente: 225 leden.
Oud gereformeerde
gemeente: 260 leden.
Dit is het vierde deel in een serie over gemeenten met een confessionele raadsmeerderheid.

refdag.nl/stemlokaal2010

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer