Kwestie Kampen-Noord
De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) bespreekt morgen in Zwolle achter gesloten deuren de kwestie Kampen-Noord. De Kamper predikant ds. E. Hoogendoorn is in maart 2006 geschorst en later dat jaar afgezet vanwege „openlijke scheurmakerij”. Een overzicht van de kwestie.
SEPTEMBER 2004: De classis Kampen besluit op 23 september dat de voltallige kerkenraad van de gkv in Kampen-Noord -inclusief de predikant, ds. Hoogendoorn- moet terugtreden. Een deel van de 24-koppige kerkenraad treedt hierop inderdaad terug, een minderheid van negen leden -ds. Hoogendoorn, vijf ouderlingen en drie diakenen- geeft geen gehoor aan de oproep. Ze achten het besluit van de classis onwettig. Ds. Hoogendoorn en de overige kerkenraadsleden zijn het niet eens met de constatering van de classis dat er in Kampen-Noord slechts sprake is van „verstoorde verhoudingen.” In feite gaat het volgens hen om „intolerantie ten opzichte van de manier waarop de minderheid haar confessionele overtuiging naar voren brengt.” (is0(OKTOBER 2004: Ds. Hoogendoorn en een deel van de gemeente, zo’n 150 leden, komen vanaf 3 oktober samen in de aula van het Ichthus College in Kampen.
FEBRUARI 2005: Ds. Hoogendoorn gaat tegen het besluit van de classis in beroep bij de particuliere synode (PS). De buitengewone PS Overijssel wijst op 9 februari het appel van de Kamper predikant en acht leden van de vroegere kerkenraad tegen het besluit van de classis Kampen af.
MAART 2005: Ds. Hoogendoorn en de kerkenraadsleden van Kampen-Noord (Ichthus) concluderen dat de PS „ernstig gefaald heeft door het recht van de Here alsook het gereformeerd kerkrecht op grove wijze te overtreden.” Ze besluiten tegen de „onrechtvaardige uitspraken” van de PS in appel te gaan bij de generale synode van Amersfoort, die 12 maart 2005 wordt geopend.
Ds. Hoogendoorn krijgt op 21 maart een schrijven van de nieuwe kerkenraad van de Eudokiagemeente, waarin deze hem onder meer meedeelt dat hij vanaf 14 april geen traktement meer zal ontvangen.
OKTOBER 2005: De generale synode van Amersfoort bepaalt op 1 oktober dat de classis Kampen bevoegd was om uit te spreken dat de voltallige kerkenraad van Kampen-Noord (Eudokia) diende terug te treden en dat dit oordeel, in september 2004, „op goede gronden” is gegeven.
JANUARI 2006: De kerkenraad van Kampen-Noord (Ichthus) verzoekt de generale synode van 2008 om revisie van het synodebesluit.
De kerkenraad verzoekt de kerken om de besluiten van de generale synode over Kampen-Noord niet te ratificeren „en de band met ons, de zusterkerk van de gereformeerde kerk te Kampen-Noord, niet los te laten maar ons te blijven erkennen in de kerkelijke samenleving.”
MAART 2006: De kerkenraad van Kampen-Noord (Eudokia) schorst ds. Hoogendoorn op 29 maart met onmiddellijke ingang voor drie maanden. Volgens de raad heeft de predikant zich schuldig gemaakt aan „openlijke scheurmakerij.”
APRIL 2006: De kerkenraad van Kampen-Noord (Ichthus) vindt het besluit van de Eudokiagemeente niet legitiem. In een op 1 april verschenen persbericht schrijft hij dat de raad niet bevoegd is om de predikant te schorsen, omdat er nog een revisieverzoek loopt tegen de besluiten van de generale synode van Amersfoort inzake de kwestie Kampen-Noord.
JUNI 2006: De classis Kampen besluit op 30 juni de schorsing van ds. Hoogendoorn met drie maanden te verlengen. De reden is dat er op de vergadering zo veel vragen gesteld zijn dat eerst hierop een antwoord gevonden moet worden.
SEPTEMBER 2006: In een kort geding bij de kantonrechter in Zwolle eist ds. Hoogendoorn 125.000 euro van de kerkenraad van Kampen-Noord en de classis. Hij verwijt ze nalatigheid in het nakomen van traktementsverplichtingen. De rechtbank bepaalt echter dat de predikant eerst de kerkelijke rechtsgang moet volgen.
OKTOBER 2006: De kerkenraad van Kampen-Noord (Eudokia) besluit op 20 oktober ds. Hoogendoorn af te zetten als predikant van de GKV, na daartoe toestemming te hebben verkregen van de classis Kampen. De kerkenraad van de Ichthusgemeente erkent de afzetting van haar predikant echter niet. Als grond voert de kerkenraad onder meer aan dat er een revisieverzoek ligt bij de generale synode van 2008.
NOVEMBER 2006: Drs. J. P. Lettinga, emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Kampen en lid van de Ichthusgemeente, publiceert een „feitenrelaas” van twee A4’tjes over de gebeurtenissen in Kampen-Noord. Hij noemt de afzetting van ds. Hoogendoorn „karaktermoord” en „ambtsmoord.”
De kerkenraad van de Eudokiagemeente betaalt op 21 november zo’n 40.000 euro traktement aan ds. Hoogendoorn. Eerder die maand spreekt de commissie van beroep predikantszaken van de GKV uit dat de predikant vanaf april 2005 ten onrechte geen traktement heeft ontvangen.
DECEMBER 2006: De classis Utrecht wil dat een vervroegde synodevergadering zich gaat buigen over de kwestie Kampen-Noord.
MAART 2007: Op 27 maart schrijft de kerkenraad van de Eudokiagemeente aan de leden van de Ichthusgemeente dat zij „voorlopig niet beschouwd kunnen worden als gewone leden van de Gereformeerde Kerk van Kampen-Noord met alle rechten daaraan verbonden.” Ze worden opgeroepen „de onnodig verbroken eenheid te herstellen.”
De kerkenraad van de Ichthusgemeente levert op 30 maart de uiteindelijke onderbouwing van zijn al eerder pro forma ingediend revisieverzoek in bij deputaten voorbereiding generale synode.
MEI 2007: De PS Overijssel wijst op 9 mei een vervroegde generale synode over de breuk in Kampen-Noord af. Daarmee is een versnelde behandeling van de baan. De kwestie komt nu aan de orde op de reguliere generale synode in Zwolle-Zuid in 2008.
De commissie van beroep in predikantszaken bepaalt dat ds. Hoogendoorn de pastorie waarin hij woont per 1 september 2007 moet hebben ontruimd. De kerkenraad van Kampen-Noord (Eudokia) had ds. Hoogendoorn tot aan zijn afzetting, op 20 oktober 2006, moeten betalen. De kerkenraad resteert nu nog een nabetaling van ruim 20.000 euro (bruto).
JULI 2007: De kantonrechter in Zwolle oordeelt dat ds. Hoogendoorn de pastorie niet uit hoeft. Zijn traktement is echter na zijn afzetting in oktober 2006 wel terecht ingehouden.
FEBRUARI 2008: Ds. G. Zomer uit Zwolle-West neemt een beroep aan naar Kampen-Noord (Eudokia).
MAART 2008: Deputaten appelzaken adviseren op 15 maart de generale synode van Zwolle-Zuid het geschil over de afzetting van ds. Hoogendoorn terug te verwijzen naar de particuliere synode Overijssel.
JUNI 2008: Kerkhistoricus M. H. Ipenburg publiceert het 200 bladzijden tellende boek ”Het Woord gaat voort… Hoe een kerkenraad in Kampen (weer) geschiedenis schrijft”. Hij stelt dat het er binnen de GKV ruimte moet zijn voor het „gereformeerde geluid” van ds. Hoogendoorn.