Kerk & religie

„GKV kunnen niet zonder Ichthus”

De kwestie Kampen-Noord is niet: kan Ichthus zonder de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), maar kunnen de GKV zonder Ichthus? De kwestie Kampen-Noord is eigenlijk de kwestie-GKV.

Kerkredactie
5 June 2008 20:52Gewijzigd op 28 March 2023 16:17

Dat zei gemeentelid dr. J. W. G. Meissner donderdagavond in het Ichthus College in Kampen bij de presentatie van het boek ”Het Woord gaat voort… Hoe een kerkenraad in Kampen (weer) geschiedenis schrijft” van kerkhistoricus M. H. Ipenburg.In zijn boek behandelt Ipenburg de kwestie Kampen-Noord. De kerkenraad van Kampen-Noord (Eudokia) besloot in 2006 om ds. E. Hoogendoorn af te zetten als predikant wegens „openlijke scheurmakerij.” Ds. Hoogendoorn belegt sinds september 2004 met een gedeelte van de gemeente kerkdiensten in het Ichthus College te Kampen.

Het boek bevat onder meer een interview met ds. Hoogendoorn, het „feitenrelaas” van drs. J. P. Lettinga over de kwestie, appelschriften en revisieverzoeken aan kerkelijke vergaderingen, de laatste preek van ds. Hoogendoorn in de Eudokiakerk en de eerste preek in de Ichthusgemeente, en de ontwikkeling van het kerkelijk leven aan de hand van artikelen uit het gemeenteblad Kerk-Info.

Ipenburg zei donderdagavond dat hij hoopt dat de generale synode van Zwolle-Zuid, die de kwestie op 14 juni behandelt, inziet dat de kwestie „uitstijgt boven Kampen en dat een uitspraak repercussies heeft voor de GKV in Nederland.”

Volgens Ipenburg heeft een ieder baat bij een „open en eerlijke discussie, waarbij wij hopen dat er voor ds. E. Hoogendoorn en zijn gemeente een plekje onder de gereformeerde zon blijft! Niemand zit tenslotte te wachten op de 649e zelfstandige christelijke geloofsgemeenschap in Nederland.”

De kerkenraad van de Eudokiagemeente heeft niet aan het boek willen meewerken, zei Ipenburg, omdat ze de generale synode niet voor de voeten wil lopen. „Een standpunt dat wij helaas moeten respecteren.”

Ds. Hoogendoorn zei donderdagavond dat het verschijnen van het boek gemengde gevoelens kan oproepen. „Weer een breuk, zullen mensen zeggen. Wat willen ze toch? Maar de kerk is niet van ons maar van de Heere. En eer is teer, helemaal als het om de eer van de Heere van de kerk gaat.”

N. a. v. ”Het Woord gaat voort… Hoe een kerkenraad in Kampen (weer) geschiedenis schrijft”; door M. H. Ipenburg; uitg. Ipenburg, Elburg 2008; ISBN 9789070105051; 200 blz.; € 19,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer