Buitenland

Saddam steelt de show tijdens proces

BAGDAD - Tijdens de derde sessie in de rechtszaak tegen de voormalige president van Irak, Saddam Hussein, leek het maandag wel of Saddam en niet de rechter heerste in de rechtszaal. Saddam had woordenwisselingen met getuigen en gedroeg zich als een koning. In Australië is ophef ontstaan nadat bekend werd dat een voormalige lijfwacht van Saddam legaal in het land woont.

Buitenlandredactie
6 December 2005 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:15
BAGDAD – In Bagdad stond maandag Saddam Hussein weer voor zijn rechters. Het leek wel of de Iraakse oud-president en niet de rechters heerste in de rechtszaal. Hussein gedroeg zich als een koning. Foto EPA
BAGDAD – In Bagdad stond maandag Saddam Hussein weer voor zijn rechters. Het leek wel of de Iraakse oud-president en niet de rechters heerste in de rechtszaal. Hussein gedroeg zich als een koning. Foto EPA

Tijdens de rechtszaak bleef Saddam verre van kalm. Zijn halfbroer Barazan Ibrahim werd op een gegeven moment zo boos dat bewakers eraan te pas moesten komen om hem te kalmeren. Ibrahim sloeg hen op de handen met een kladblok. Saddam zelf gooide op dat moment zijn papieren de lucht in. Regelmatig onderbrak hij getuigen. Hij probeerde, zo leek het, de Irakezen op te zetten tegen de Amerikaanse bezetting.

Saddam zei dat hij niet bang is om geëxecuteerd te worden. Hij waarschuwde de opperrechter dat hij, als de revolutie uitbreekt in Irak, verantwoording zal moeten afleggen. Opperrechter Rizgar Mohammed Amin antwoordde dat Saddam de rechtbank had beledigd, aangezien deze slechts de waarheid zoekt.

Saddam en zijn zeven medeverdachten worden mogelijk geëxecuteerd als ze schuldig worden bevonden aan een bloedbad onder sjiieten in 1982.

Voor het eerst werd maandag een getuige gehoord over de massamoord in 1982 in het sjiitische plaatsje Dujail. De getuige, een bekend sjiitisch politicus uit Dujail, begon zijn getuigenis met recitaties uit de Koran, maar de rechtbank gelastte hem daarmee te stoppen. Daarna vertelde hij, soms onder tranen, hoe hij en zijn familie geleden hebben onder het regime van Saddam Hussein.

De advocaten van Saddam, onder wie de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark, verlieten na de heropening maandag demonstratief de rechtszaal. Dat gebeurde toen de hoofdrechter weigerde hun klachten mondeling te horen. Volgens rechter Rizkar Mohammed Amin hadden ze die schriftelijk moeten indienen.

Volgens de verdediging is het proces onrechtmatig en is het met de veiligheid van de raadslieden slecht gesteld. Rechter Mohammed Amin dreigde de advocaten te vervangen, als zij niet zouden terugkeren. Hij gelastte een schorsing om hen bedenktijd te geven. Na anderhalf uur betraden de advocaten weer de rechtszaal en kon de eerste getuige zijn verklaring afgeven.

Het proces zou dinsdag worden hervat.

De Australische minister van Immigratie, Amanda Vanstone, is onder druk komen te staan nu blijkt dat een voormalige lijfwacht van Hussein, Oday Adnan al Tikriti, in Adelaide woont. Dat meldde de Australische krant Sydney Morning Herald maandag.

Zes jaar geleden werd Al Tikriti een visum geweigerd wegens mogelijke misdaden tegen de mensheid. Die beslissing werd herzien en hij kreeg alsnog een tijdelijke verblijfplaats toegewezen. Volgens de krant is hij getrouwd met een Australische arts.

Vanstone verklaarde dat haar departement geen visa afgeeft of weigert op basis van het land van herkomst of de achtergrond van de persoon. Een woordvoerder van Labour zegt echter niet te kunnen begrijpen dat Al Tikriti een visum heeft gekregen.

Volgens de voormalige assistent-hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, Graham Blewitt, is Australië een toevluchtsoord voor lieden die misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd. Hij zei dat maandag tegen de Australische radiozender ABC.

Blewitt suggereerde dat zij mogen blijven omdat ze de Australische inlichtingendienst van nuttige informatie voorzien. In de afgelopen tien jaar zouden zeker dertig misdadigers van dit type een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer