Peperdure olie kost 4 miljoen banen
De dure olie vormt dit jaar een rem op de groei van de werkgelegenheid over de hele wereld. De hoge olieprijs scheelt ongeveer 4 miljoen banen, zo heeft de Internationale Arbeidsorganisatie ILO in een rapport laten weten.
Dit jaar bedraagt de groei 1,6 procent, tegen 1,8 procent in 2004.
De ILO heeft becijferd dat er dit jaar ongeveer 44,8 miljoen arbeidsplaatsen bijkomen. Vorig jaar waren het er 48,9 miljoen. De organisatie heeft haar rapport opgesteld voor de topconferentie over armoedebestrijding van de Verenigde Naties, die deze week in New York plaatsvindt.
De hoge olieprijzen treffen de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara op de korte termijn het hardst. De voedselprijzen gaan omhoog, evenals de kosten van vervoer en productie. „Wie op de rand van de armoede zit, loopt het risico volledig in de armoede te worden teruggeworpen door de extra kosten”, meent de ILO.
Directeur Giovanni Bisignani van de internationale luchtvaartorganisatie International Air Transport Association (IATA) stelde maandag dat de internationale burgerluchtvaart dit jaar waarschijnlijk een verlies zal lijden van 7,4 miljard dollar als gevolg van de hoge olieprijzen.
De jongste voorspelling houdt rekening met een hogere olieprijs. Die zal naar verwachting in 2005 gemiddeld uitkomen op 57 dollar per vat olie die is opgepompt uit de Noordzee. In mei ging de IATA nog uit van een gemiddelde prijs van 47 dollar. Bij die prijs zou het gezamenlijk verlies in 2005 zijn uitgekomen op 6 miljard dollar.
De associatie van 265 luchtvaartmaatschappijen verwacht dat vooral Amerikaanse maatschappijen het zwaar te verduren krijgen. Europese ondernemingen draaien waarschijnlijk quitte en de Aziatische luchtvaartmaatschappijen maken een gezamenlijke winst van ongeveer 1 miljard dollar.
Volgens de IATA bedraagt de totale brandstofrekening in 2005 bij een prijs van 57 dollar per vat 97 miljard dollar. In 2004 was dit nog 63 miljard en in 2003 bedroegen de gezamenlijke kerosinekosten 44 miljard dollar. De totale omzet van de civiele luchtvaartindustrie komt dit jaar uit op ongeveer 400 miljard dollar.