Buitenland

Wereld biedt VS de helpende hand

De lidstaten van de Europese Unie gaan de Verenigde Staten van olie uit hun strategische reserves voorzien om de tekorten aan te vullen die zijn ontstaan als gevolg van de verwoestingen die orkaan Katrina aanrichtte.

Buitenlandredactie
2 September 2005 23:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

Dat heeft Javier Solana, het hoofd van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, gisteren gezegd. Volgens Solana is de Amerikaanse regering bilateraal met enkele Europese lidstaten in contact getreden.

Ook Nederland is bereid zijn oliereserves aan te spreken om zo de Verenigde Staten te hulp te komen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag desgevraagd bevestigd. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft zijn bereidheid om oliereserves beschikbaar te stellen kenbaar gemaakt aan het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat is een groep van 26 geïndustrialiseerde landen die bij crises zoals in de VS in actie kan komen, zodat de internationale oliemarkt niet verstoord raakt.

De strategische olievoorraad van Nederland omvat 4,8 miljoen ton olie ofwel 35 miljoen vaten. Dat moet genoeg zijn om Nederland bij een oliecrisis negentig dagen draaiende te houden. Het Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieprodukten moet de strategische voorraad waarborgen. Dat wordt gefinancierd uit een heffing op olieproducten.

Ook de Duitse bondskanselier Schröder zegt positief te zullen reageren op een eventueel verzoek van het IEA. De toezegging van bondskanselier Schröder om mee te helpen is belangrijk, omdat de Duitsers de grootste olievoorraden hebben. Het IEA maakt een besluit pas bekend nadat de 26 aangesloten landen geconsulteerd zijn.

Verder overweegt Japan zijn strategische oliereserves aan te spreken om het verlies aan raffinage- en productiecapaciteit in de VS tengevolge van Katrina te compenseren. Daarnaast beloofden de Japanners de Amerikanen ruim 400.000 euro aan geld en hulpgoederen.

Het vooruitzicht dat de VS op buitenlandse hulp kunnen rekenen leidde op de termijnmarkten tot een daling van de olieprijs. In New York daalde de prijs van een vat olie naar 68,22 dollar. Eerder deze week werd nog een record genoteerd van 70,85 dollar. Een vat Brent-olie uit de Noordzee ging ruim een dollar omlaag naar 66,55 dollar per vat.

Australië gaat een bedrag ter waarde van 6,1 miljoen euro en een team van twintig rampenexperts ter beschikking van de Amerikanen stellen, heeft premier John Howard gisteren gezegd. „We moeten er niet van uitgaan, alleen omdat de VS het rijkste en machtigste land ter wereld zijn, dat dit geen grote uitdaging en geen ernstige crisis is”, aldus Howard.

Singapore heeft een drietal in de VS gestationeerde legerhelikopters ter beschikking gesteld om te assisteren bij reddingsoperaties. Taiwan heeft 1,6 miljoen euro toegezegd, en ook vanuit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en andere landen is de Amerikanen hulp aangeboden. Het is echter nog niet bekend welke vorm die gaat krijgen. De Fransen sturen een aantal reddingwerkers om te beoordelen wat voor hulp Frankrijk het best kan bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer