Buitenland

Bush: Tekort aan olie is tijdelijk

De verwoestingen van orkaan Katrina zorgen slechts voor een tijdelijke verstoring van de energievoorziening in de Verenigde Staten, zo heeft president Bush donderdag gezegd. Hij gaf aan dat de regering en de grote oliebedrijven elkaar al hebben gevonden om te kijken hoe snel beschadigde pijpleidingen en raffinaderijen kunnen worden hersteld.

Buitenlandredactie
2 September 2005 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:54

De Amerikaanse president riep de bevolking op in deze situatie spaarzaam te zijn met energie en brandstoffen. „Als het niet nodig is, koop het dan niet”, zo hield hij de Amerikanen voor.

Bush deed zijn oproep vanuit het Witte Huis. Hij had daar een werkontbijt met Alan Greenspan, de president van het Amerikaanse centralebankenstelsel Fed. Beiden bespraken de economische gevolgen van Katrina.

Om de toevoer van olie op korte termijn te herstellen besloot Bush tijdelijk voorbij te gaan aan de zogeheten Jones Act. Daardoor krijgen buitenlandse tankers toestemming olie af te leveren in Amerikaanse havens. De Jones Act verlangt dat schepen die tussen Amerikaanse havens olie transporteren Amerikaans eigendom zijn en een Amerikaanse bemanning hebben.

Katrina heeft een zware wissel getrokken op de oliesector. De orkaan zorgde er begin deze week voor dat ruim 90 procent van de productie en raffinage langs de Amerikaanse zuidkust en in de Golf van Mexico eruit lag. Slechts langzaam kunnen werkzaamheden worden hervat. Katrina heeft de Amerikaanse raffinagecapaciteit met ongeveer 10 procent teruggebracht.

Woensdag besloot het Witte Huis al de strategische oliereserve aan te spreken om de energiebehoefte te blijven dekken. De noodvoorraad omvat ongeveer 700 miljoen vaten olie.

ExxonMobil kreeg donderdag uit de voorraad 6 vaten toegewezen. Verzoeken van andere oliemaatschappijen worden nog bestudeerd, zo liet het ministerie van Energie weten.

De luchtvaartsector verwacht niet dat het met een kerosinetekort wordt geconfronteerd. „We hebben genoeg vliegtuigbrandstof om alle vluchten te kunnen uitvoeren”, stelde een woordvoerder van de FAA, de toezichthouder op de Amerikaanse luchtvaart.

De Amerikaanse staten die door de orkaan zijn getroffen, zijn economisch van relatief klein belang voor het land.

De Amerikaanse economie is de grootste van de wereld, met een bruto binnenlands product (bbp) van 12.000 miljard dollar. De grootste groeimotoren van de Amerikaanse economie zijn Californië, Texas en een aantal staten aan de oostkust. Louisiana, Alabama en Mississippi zijn goed voor een gezamenlijk bbp van ruim 350 miljard dollar (hoewel ze een aanzienlijk deel van de Amerikaanse olie- en gasproductie voor hun rekening nemen).

Zo bezien lijken de economische gevolgen van Katrina voor de VS voor dit jaar mee te kunnen vallen. Bovendien is het jaar 2005 al een heel eind op weg. De economie van de VS groeide in het eerste kwartaal 3,8 procent en in het tweede 3,3 procent. „De rest van het jaar moet dan opeens heel slecht worden om over het hele jaar op een veel lagere groei uit te komen”, aldus Joost van Leenders, Amerika-deskundige bij ABN AMRO.

Daar komt bij dat de cijfers over de economie van de VS aan het begin van het derde kwartaal veelbelovend waren. De consumptiecijfers over de maand juli waren sterk met een stijging van 0,7 procent, wat vooral werd veroorzaakt door stijgende autoverkopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer