Binnenland

Geen bewijs voor mededaders B.

Het valt niet te bewijzen dat vrienden van Mohammed B. betrokken waren bij de moord op filmmaker Theo van Gogh. Wel moet B. financiële hulp gehad hebben, onder meer voor de aanschaf van een wapen.

Van onze verslaggever
12 July 2005 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:44
Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, wordt geblinddoekt afgevoerd na de eerste procesdag tegen hem. Foto ANP
Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, wordt geblinddoekt afgevoerd na de eerste procesdag tegen hem. Foto ANP

Dat stelde officier van justitie mr. F. W. M. van Straelen dinsdagmorgen op de tweede zittingsdag van de rechtszaak tegen B. Van Straelen gaf met behulp van videobeelden een uitgebreide reconstructie van de gebeurtenissen op dinsdag 2 november. Zijn betoog, dat dinsdagmorgen om 09.00 uur begon, zou naar verwachting vier uur duren. De strafeis was daarom bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Op grond van de financiële situatie van B. komt Van Straelen tot de conclusie dat de verdachte „aanzienlijke financiële hulp” moet hebben gehad. „B. ontving in mei vorig jaar voor het laatst een uitkering. Daar kan niemand vijf maanden van leven.” Het wapen dat B. gebruikte om Van Gogh neer te schieten, kost „op de illegale markt tussen de 1000 en de 1500 euro”, aldus Van Straelen. „Hij heeft daar geld voor gekregen of een ander heeft het voor hem betaald, maar ook dat is hulp.”

De aanklager haalde fel uit naar B. omdat deze consequent zijn mond houdt. „Het is laf om te zwijgen.” Richting de zus van Van Gogh, die de zwijgzaamheid van B. eerder aan de kaak stelde, zei Van Straelen: „Ik zeg toe dat het onderzoek naar de Hofstadgroep (waar B. contacten mee had, red.) zich ook zal richten op de onbeantwoorde vragen in dit onderzoek.”

Geheel tegen de verwachting in heeft B. maandagmiddag op de eerste zittingsdag toch iets gezegd. Een- en andermaal prikkelde de rechtbank B. door hem ”stank voor dank” te verwijten. Terwijl de verdachte jaren heeft kunnen profiteren van de vrijheid en bescherming die de rechtsorde in Nederland biedt, is hij nu vervuld met grote haat tegen diezelfde rechtsorde. Op de vraag van rechter mr. M. J. Diemer of Mohammed B. dan toch niet iets verplicht is tegenover de samenleving, antwoordde hij geheel onverwacht met het opzeggen van een Arabische tekst.

Diemer: „Kunt u dit ook in het Nederlands zeggen?” Mohammed: „Dit was een mantra.” De vertaling volgde later op de middag: „In de naam van Allah, de barmhartige, de genadevolle, vrede en alle lof aan de profeet”, een tekst die moslims veelvuldig citeren. Mohammed B. voegde eraan toe dat hij „Allah elke dag bidt dat hij mij behoedt dat ik anders denk dan dat ik nu denk.”

Nog een keer liet B. zich verleiden te reageren. Na een schorsing maandagmiddag hield de ex-vrouw van Theo van Gogh het boek ”Allah weet het beter” van haar ex-man omhoog. Mohammed B. stak waarschuwend een vinger in de lucht en hield demonstratief de koran omhoog, die hij de hele dag voor zich op tafel had liggen. Aan het eind van de zitting liep B. uitdagend kijkend naar het publiek met de koran in de lucht de rechtszaal uit.

B. liet de zitting maandag en dinsdagmorgen gelaten over zich heenkomen. Hij vertrok geen spier toen de rechtbank gruwelijke details van de moord voorlas. Een enkele keer verscheen er een flauwe glimlach op zijn bebrilde gezicht. B., ook dinsdagmorgen gekleed in een zwart gewaad en met een Palestijnse sjaal om zijn hoofd, toonde zijn minachting voor het Nederlands rechtssysteem door te blijven zitten toen de rechters de zaal binnenkwamen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer