Buitenland

Justitieministers EU voor strenger straffen kindermisbruik

De EU-ministers van Justitie willen alle vormen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen strafbaar stellen. Ze willen ook hogere straffen voor kindermisbruik. De ministers hebben hierover in Brussel een akkoord bereikt, waarmee ze de onderhandelingen met het Europees Parlement ingaan. Ierland, Spanje, Zweden en Slovenië zijn het niet eens met de tekst van de ministers. Die vinden ze te mager.

ANP
13 December 2024 13:55Gewijzigd op 13 December 2024 14:28

Deze landen onthielden zich van stemming, wat in Brussel als tegenstem geldt. Net als België, Luxemburg, Finland en Letland vinden zij het akkoord „niet ambitieus genoeg” als het gaat om toestemming voor seksuele handelingen door kinderen die seksueel meerderjarig zijn.

Het conceptvoorstel van de Europese Commissie beschrijft duidelijk wanneer er geen sprake kan zijn van toestemming. De Raad van ministers heeft essentiële delen van deze tekst geschrapt, aldus zeven landen in een gezamenlijke verklaring. „We betreuren het ten zeerste dat de meerderheid van de lidstaten zich niet kon vinden in een ambitieuzere aanpak”, stellen België, Finland, Ierland, Letland. Luxemburg, Slovenië en Zweden.

België, Luxemburg, Letland en Finland hebben uiteindelijk wel ingestemd met het akkoord, omdat er ook goede onderdelen in zitten. België en Letland hopen dat er alsnog een passage over het begrip instemming komt in de definitieve regels voor de lidstaten. Beide landen hopen dat dit tijdens de onderhandelingen met het Europees Parlement wordt geregeld.

In het akkoord gaat de maximale gevangenisstraf van minimaal acht naar minimaal tien jaar als misbruik wordt gemaakt van een bijzonder kwetsbaar kind, zoals een gehandicapt kind. De EU-lidstaten kunnen in hun nationale wetgeving nog hogere straffen vastleggen. De ministers hebben ook besloten dat mensen moeten worden bestraft als zij online, via een folder of via een boek instructies geven over hoe kinderen seksueel kunnen worden misbruikt of uitgebuit.

De verjaringstermijn wordt daarnaast verruimd. Hiermee wordt geregeld dat misdrijven langer kunnen worden onderzocht en de dader alsnog vervolgd, nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden. Afhankelijk van de ernst van het misdrijf wordt die verjaringstermijn minstens twintig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer