Ziekenhuizen willen dat gemeenten ‘armslag’ krijgen van kabinet
Gemeenten moeten van het kabinet „de nodige armslag” krijgen voor hun taken. Dat zegt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens Melkert zijn gemeenten heel belangrijk in het voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, en daardoor in het beheersen van de kosten.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vrijdag besloten om voorlopig niet meer mee te doen met het Integraal Zorgakkoord. Dat is een verzameling afspraken die moeten voorkomen dat mensen zorg nodig hebben, en dat ze snel op de juiste plek terechtkomen wanneer ze wel zorg nodig hebben. Gemeenten vinden dat ze niet genoeg geld krijgen van het Rijk om hun taken uit te voeren. Ze zijn onder meer verantwoordelijk voor jeugdhulp en kinderbescherming. De hulp aan mensen die schulden hebben, valt ook onder gemeenten.
In een verklaring zegt Melkert dat hij het besluit van de VNG betreurt en dat hij hoopt dat de vereniging zich binnenkort weer aansluit bij het akkoord.
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) spreekt van een „zorgelijke situatie” door het besluit van de VNG. De koepel van de zeven academische ziekenhuizen noemt samenwerking met gemeenten „essentieel om de zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden”.
De organisatie van commerciële en niet-gesubsidieerde ziekenhuizen, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), noemt de beslissing van „belangrijke partner” VNG spijtig.
De NVZ, de NFU en ZKN hebben in 2022 het Integraal Zorgakkoord ondertekend, net als de VNG.