Buitenland
Syrië maakt haast met terugtrekking uit Libanon

Syrië trekt zijn troepen terug uit Libanon nadat de militaire bevelhebbers van Libanon en Syrië bijeen zijn gekomen om te bepalen hoe de algehele terugtrekking haar beslag moet krijgen.

AP

Dit heeft de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Mahmud Hammoud, zondag gezegd na een onderhoud met VN-gezant Terje Roed-Larsen. Volgens een hoge Libanese legerofficier wordt die vergadering op 7 april gehouden.

De Syrische president Bashar Assad heeft het tijdschema voor een algehele terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon al klaarliggen, zei Roed-Larsen zaterdag na afloop van overleg met Assad in het Noord-Syrische Aleppo. Het tijdschema wordt volgende week gepresenteerd aan secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties.

Volgens Roed-Larsen heeft Assad toegezegd zich volledig te houden aan VN-resolutie 1559, waarin het vertrek uit Libanon van alle daar aanwezige troepen wordt geëist. Roed-Larsen was voor overleg in Syrië en Libanon om zowel Damascus als Beiroet ervan te overtuigen dat niet kan worden volstaan met slechts een gedeeltelijke terugtrekking.

Afgelopen week zijn 4000 Syrische soldaten teruggekeerd naar Syrië en nog eens 4000 soldaten vanuit het berggebied in Centraal-Libanon verplaatst naar de oostelijke Bekaavallei, waar al 6000 soldaten waren gestationeerd. Op 7 april zal worden besloten wanneer deze 10.000 naar Syrië zullen terugkeren, zei de officier.

Syrië is onder zware internationale druk gezet om zijn bemoeienis in Libanon te staken. Syrië heeft sinds 1976 militairen in Libanon. Zij werden aanvankelijk als vredestroepen gestuurd tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975-1990 en zijn daarna gebleven. De Libanese oppositie kwam openlijk en steeds massaler in het geweer tegen de aanwezigheid van de Syriërs na de moordaanslag op ex-premier Rafiq Hariri op 14 februari, omdat een rol van Damascus werd vermoed in die aanslag.

In de Zuid-Libanese stad Nabatiyeh hield de sjiitische Hezbollah-beweging zondag voor de tweede keer binnen een week een grote betoging pro-Syrië. De deelnemers -volgens sommige schattingen meer dan 300.000- scandeerden ”Dood aan Amerika” en ”Dood aan Israël” en schreeuwden leuzen tegen resolutie 1559. Op een tegenbetoging van de oppositie in Beiroet hielden duizenden mensen kaarsen omhoog die samen het woord ”waarheid” vormden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer