Buitenland
Grote pro-Syrische demonstratie in Zuid-Libanon

In de Zuid-Libanese stad Nabatiyeh hebben zondag meer dan 200.000 mensen betoogd tegen de terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon. Dat meldden ooggetuigen.

ANP/AFP

De pro-Syrische Hezbollah en de Amal-partij hadden tot de demonstratie opgeroepen.

De betogers droegen spandoeken mee met daarop onder meer leuzen tegen VN-resolutie 1559, waarin de terugtrekking van alle buitenlandse troepen wordt geëist, zonder dat Syrië overigens bij naam wordt genoemd. Ook droegen de demonstranten portretten mee van de Syrische president Assad en Hezbollah-leider Nasrallah.

Grote anti-Syrische demonstraties in de hoofdstad Beiroet dwongen eind februari de Libanese regering tot opstappen. Sindsdien houden ook de voorstanders van de Syrische aanwezigheid in het land massale bijeenkomsten.

De Amerikaanse krant The Washington Post meldde zondag dat Syrië beloofd heeft voor het einde van de maand eenderde van zijn 15.000 manschappen terug te trekken over de grens. Het dagblad baseerde zich op bronnen bij de Amerikaanse regering en bij de Verenigde Naties.

Damascus beloofde vorige week al dat alle militairen zullen worden verplaatst naar de Bekaa-vallei in het oosten van Libanon, als eerste fase in een proces dat moet leiden tot volledige terugtrekking. Die troepenverplaatsing moet ook nog deze maand worden voltooid. Bovendien heeft Syrië volgens The Washington Post beloofd voor 1 april het hoofdkwartier van zijn inlichtingendienst in de Libanese hoofdstad Beiroet te ontruimen.

De strijdkrachten van Libanon en Syrië moeten dan op 7 april om de tafel gaan zitten om de details van de terugtrekking van de ongeveer 10.000 overgebleven Syrische militairen te bespreken. In tegenstelling tot wat sommige media zaterdag berichtten, heeft Syrië dus nog altijd geen definitief tijdschema voor de volledige aftocht uit Libanon ingediend.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei zondag dat de Syrische toezeggingen positief zijn, maar dat Washington zal blijven aandringen op een snelle en volledige terugtrekking. „We zullen blijven aandringen op volledige naleving van resolutie 1559", aldus Rice in een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender ABC.

Nationaal Veiligheidsadviseur Stephen Hadley noemde de beloften van Damascus bemoedigend. „Maar uiteindelijk gaat het om daden, niet om woorden", verklaarde hij tegen Fox News.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer