Binnenland
Ondanks verdeeldheid BBB genoeg steun voor draai Zeeuws vliegveld

Het uit veiligheidsoverwegingen draaien van de start-en-landingsbaan van het vliegveld Midden-Zeeland kan doorgaan. Een meerderheid van de Provinciale Staten stemde vrijdag in met de wijziging van het Luchthavenbesluit, een maatregel die nodig is om het draaien van de baan mogelijk te maken. BBB, met 9 van de 39 zetels de grootste fractie, stemde verdeeld.

ANP

Het voorstel kreeg de steun van 22 leden van de Staten, 17 volksvertegenwoordigers stemden tegen. De fracties van CDA, VVD en SGP - die samen met BBB de coalitie vormen - stemden in met het draaien van het vliegveld.

De ligging van de baan bij Arnemuiden waarop de vliegtuigen starten en landen is nu niet optimaal. Daarom is het plan om de baan 22 graden tegen de klok in te draaien en ongeveer 200 meter naar het noordoosten te verplaatsen. Daarmee wordt volgens het collegevoorstel geluidshinder weggenomen voor omwonenden van de luchthaven en voor de recreanten van bungalowpark Oranjeplaat en Waterpark Veerse Meer.

BBB-fractievoorzitter Antje Dees zei dat binnen haar fractie diepgaande en pijnlijke discussies zijn gevoerd, omdat voor „het draaien van de baan kostbare landbouwgrond en zoetwater moeten worden geofferd”.

De BBB diende daarom samen met het CDA en de SGP een motie in. De drie partijen willen dat de Gedeputeerde Staten bij de gemeente Middelburg bij de grondverwerving aandringen op soepele onderhandelingen en een eerlijke compensatie voor boeren. De gemeente Middelburg is verantwoordelijk voor het verwerven van de grond die nodig is om het vliegveld te kunnen draaien. Ook werd in de motie opgeroepen de huidige zoetwatervoorzieningen te behouden voor de agrarische sector. „Onteigening is voor ons een no-go”, zei Dees.

Ondanks steun voor de motie van een meerderheid van de Zeeuwse Staten, stemden enkele BBB-Statenleden toch tegen de wijziging van het Luchthavenbesluit. Onder de tegenstanders waren ook PvdA-GroenLinks, SP, PVV, FVD en JA21. Fractievoorzitter Gert Heijkoop van JA21 zei dat hij niet tegen toerisme is, maar dat er wel een balans moet zijn. „Het kan toch niet zo zijn dat boeren plaats moeten maken voor recreatieparken. We lopen nu al tot onze oksels tussen de toeristen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer