Economie
Kleinere beursbedrijven flink omhoog op positief gestemd Damrak

De graadmeter voor de kleinere fondsen op het Damrak is met een forse winst de handelsweek uitgegaan, dankzij aanzienlijke koerswinsten van onder meer biotechbedrijf Pharming en bouwer BAM.

ANP

Donderdag klom Pharming al door goed nieuws voor het biotechbedrijf uit Leiden, namelijk dat het goedkeuring heeft gekregen om zijn medicijn Joenja in het Verenigd Koninkrijk uit te brengen. Vrijdag steeg Pharming nog eens 9,6 procent. Ook BAM sloot de beursweek af met een flinke koerswinst. De bouwer profiteerde van een verhoging van het koersdoel door analisten van Oddo BHF. Het aandeel werd 8,8 procent hoger gezet. Branchegenoot Heijmans steeg 3,6 procent.

De graadmeter voor de kleinere beursbedrijven klom 3,2 procent tot 1245,45 punten. Verder was de stemming ook optimistisch op de beursvloeren. De AEX-index, de hoofdgraadmeter op de Amsterdamse beurs, ging met 0,6 procent omhoog tot 917,43 punten. De MidKap, met daarin de middelgrote fondsen, klom 0,4 procent tot 898,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden bij het slot plussen tot 1,2 procent.

Beleggers zijn optimistisch dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente snel nog verder gaat verlagen, nadat vrijdag bleek dat de inflatie in Frankrijk en Spanje tot onder de 2 procent is gezakt en in beide landen lager uitviel dan verwacht. Ook kwam in de Verenigde Staten een belangrijke graadmeter voor de inflatie naar buiten, die gelijk was aan de verwachtingen. Dat cijfer kan van invloed zijn op het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, die vorige week nog voor het eerst sinds 2020 met een renteverlaging kwam.

In de AEX eindigden verfproducent AkzoNobel en zorgtechnologiebedrijf Philips bovenaan, met plussen tot 4,4 procent. ASML eindigde ondanks een adviesverhoging van KBC Securities bij de dalers, met een min van 0,3 procent. Ook de banken ING en ABN AMRO kregen verliezen te verwerken, met minnen tot 0,6 procent.

Sanofi steeg 0,7 procent in Parijs. De Franse farmaceut meldde dat de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring heeft gegeven voor een geneesmiddel voor mensen met COPD.

De olieprijzen bleven vrijwel vlak. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 67,73 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 71,68 dollar per vat. De euro was 1,1159 dollar waard, tegenover 1,1183 dollar een dag eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer