Binnenland
Afscheidsvlucht F-16’s verliep anders dan gepland om slecht weer

De Nederlandse F-16’s hebben vrijdag tijdens hun afscheidsvlucht een andere route afgelegd dan van tevoren bedacht was, meldt een woordvoerder van Defensie. Dat kwam door het slechte weer. De gevechtsvliegtuigen moesten door de wolken vliegen en konden elkaar daardoor niet meer goed zien.

ANP

De acht F-16’s die vanaf de vliegbasis in het Brabantse Volkel opstegen, zijn in de buurt van Groningen omgekeerd. Bij Nijmegen zijn ze vervolgens weer Brabant ingevlogen, aldus de woordvoerder. In het noordwesten was het weer „dermate slecht” dat daar niet is gevlogen en dat werd dus pas tijdens de vlucht duidelijk. Eerder werd al ingeschat dat het onveilig was om Vlieland aan te doen, aldus de woordvoerder, die benadrukt dat veiligheid „altijd prioriteit nummer 1” is.

De route zou oorspronkelijk ook langs de voormalige landingsbaan in Soesterberg gaan. RTV Utrecht meldde dat daar veel belangstellenden voor niets buiten stonden.

De F-16’s worden na 45 jaar vervangen door de nieuwere F-35’s. Na het afscheid gaan er 24 F-16’s naar Oekraïne en nog eens 18 toestellen naar een trainingscentrum in Roemenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer