Economie
FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of „voorstellen serieus worden behandeld” door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.

ANP

CNV meldt graag weer te beginnen met gesprekken met Van Hijum. „Voor ons is het belangrijk dat er snel een verbeterde en structurele regeling komt. Voor mensen in zware beroepen is het namelijk vijf voor twaalf”, staat in een verklaring van CNV-voorzitter Piet Fortuin. De geplande acties gaan „nog steeds door”, verduidelijkt een woordvoerster.

Van Hijum stuurde al eerder uitnodigingen naar de polder om te praten over het vroegpensioen, maar FNV bleef terughoudend. Gevraagd of het om een verkennend of inhoudelijk gesprek gaat, zei de minister vrijdag: „Ik ga ervan uit dat er volgende week ook echt wordt gesproken over de regeling voor zwaar werk.” Hij zei erop te rekenen nu de fase van formele gesprekken in te gaan.

Onder andere politieagenten, havenpersoneel en medewerkers van spoorwegmaatschappij NS en streekvervoerders legden onlangs het werk neer om hun eisen voor een nieuwe zwaarwerkregeling kracht bij te zetten. De huidige regeling loopt eind volgend jaar af. Die maakt het mogelijk voor bepaalde werknemers om drie jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken.

Vakbonden willen dat er nu een permanente regeling komt. Ook moet het vroegpensioen wat de bonden betreft omhoog, omdat het huidige maximale bedrag vaak te laag is voor mensen met zwaar werk om van rond te kunnen komen.

Het kabinet en werkgeversorganisaties zeggen ook voor een goede zwaarwerkregeling te zijn. Maar tegelijkertijd vrezen ze een nog krappere arbeidsmarkt bij te ruimhartige afspraken, terwijl de vergrijzing van de bevolking de personeelsschaarste al verergert. Van Hijum stuurt aan op een gerichte regeling, om te voorkomen dat deze te generiek wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer