Economie
Wall Street hoger na belangrijke inflatiegraadmeter VS

De aandelenmarkten in New York zijn vrijdag met kleine winsten geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een belangrijke graadmeter voor de inflatie in de Verenigde Staten. Dat cijfer was gelijk aan de verwachtingen. Dat kan weer van invloed zijn op het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, die vorige week nog voor het eerst sinds 2020 met een renteverlaging kwam.

ANP

Het gaat om de zogeheten Personal Consumption Expenditure Index (PCE). De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve beschouwt dit cijfer als zijn belangrijkste graadmeter voor de prijsontwikkeling. Bij een hoger dan verwachte inflatie kan de Fed langer wachten met het verder verlagen van de rente. Als de inflatie juist verder afkoelt, heeft de Fed meer ruimte om de rente sneller te verlagen. Bij de afgelopen verlaging ging het om een half procentpunt.

De Dow-Jonesindex stond in de vroege handel 0,3 procent hoger op 42.265 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 5756 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,1 procent tot 18.217 punten.

Chipconcern Micron Technology (min 0,4 procent) deed een stapje terug, na de koerssprong van bijna 15 procent op donderdag dankzij sterke resultaten en verwachtingen. AI-chipbedrijf Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD) leverden tot 1 procent in.

Bij de bedrijven in New York kon ook groothandelaar Costco Wholesale op aandacht rekenen. Costco kwam met tegenvallende omzetcijfers over het afgelopen kwartaal en werd daarop 2,7 procent in het rood gezet.

Bristol Myers Squibb werd juist 2,7 procent duurder. De farmaceut heeft in de VS goedkeuring gekregen voor de markttoelating van het eerste nieuwe type schizofreniemedicijn in ongeveer zeventig jaar. Dit opent een nieuwe behandelingsmogelijkheid voor miljoenen mensen met deze ziekte die vaak hallucinaties en waanbeelden veroorzaakt.

Chinese bedrijven met noteringen in New York zetten de opmars van deze week door dankzij de enorme stimuleringsplannen van de Chinese overheid om de zwakke economie van China te steunen. Zo wonnen Alibaba, JD.com en Baidu nog eens tot 2,9 procent aan waarde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer