Binnenland
Minister om tafel met polder over vroegpensioen zware beroepen

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken gaat volgende week om tafel met vakbonden en werkgevers over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Het gaat om formele gesprekken, bevestigt Van Hijum na de ministerraad. Op veel plekken wordt gestaakt of actie gevoerd voor een beter vroegpensioen.

ANP

De huidige vroegpensioenregeling is tijdelijk en loopt eind volgend jaar af. Vakbonden willen een betere en vooral structurele regeling. Hoewel er dus nog meer dan een jaar is om tot een nieuw akkoord en een nieuwe regeling te komen, is Van Hijum blij dat er stappen worden gezet. „Hoe eerder we hier duidelijkheid over kunnen bieden, hoe beter het is.”

Aanvankelijk weigerden de bonden te onderhandelen, ook nadat Van Hijum een voorstel had gedaan. Vakbond FNV was daar absoluut niet over te spreken, en meldde de onvrede over de aanzet via de media.

Van Hijum is opgelucht „dat er toenadering lijkt. Dat er begrip is voor elkaars standpunt. Dat er een basis is voor gesprek.”

Deze week meldde hij in debat met de Tweede Kamer dat hij „geen showstoppers” zag tussen de eisen van vakcentrale FNV. Er is dus te spreken over de wensen van de bond. FNV zei daarop eerst nog een „verhelderend gesprek” te willen met Van Hijum. Zijn ministerie heeft deze week met de bond gesproken, bevestigt de bewindsman.

Een regeling die vervroegd uittreden mogelijk maakt was onderdeel van het pensioenakkoord. Het kabinet is erop gebrand tot een goede regeling te komen, zegt Van Hijum steevast. Er moeten algemene afspraken worden gemaakt met vakbonden en werkgeversorganisaties. Hoe de regeling per sector uitwerkt, wordt vastgelegd in cao’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer