Binnenland
Nu 18-jarige krijgt jeugddetentie voor voorbereiden liquidatie

Een 18-jarige man uit Amsterdam is vrijdag veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 14 maanden voor het voorbereiden van een liquidatie. Ook is een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd van zes maanden met bijzondere voorwaarden en een proeftijd van twee jaar, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

ANP

De zaak draait om een schietpartij in oktober vorig jaar in Amsterdam Nieuw-West waarbij een 18-jarige man om het leven kwam. Voorbereidingen voor de liquidatie werden gedaan door een aantal personen, onder wie de vrijdag veroordeelde die destijds 17 jaar was en gewond raakte bij het incident.

Gebleken is dat de toen 17-jarige samen met een inmiddels 20-jarige verdachte eind september „observaties” deden rondom het doelwit van de aanslag. Uit afgeluisterde gesprekken en onderzoek van telefoons is gebleken dat de toen 17-jarige zijn observaties zou delen met iemand die het doelwit om het leven zou brengen. De schietpartij was in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 oktober 2023 op een bedrijvenpark in de Lutkemeer.

Eigenlijk hadden de daders een ander op het oog. Maar die kreeg een waarschuwing van de 18-jarige, die uiteindelijk het dodelijke slachtoffer werd. „Een man die ongewild betrokken is geraakt bij het plan, heeft het wel met zijn leven moeten bekopen”, verwoordde de officier van justitie dat. De zaak werd vrijdag achter gesloten deuren behandeld omdat het een destijds minderjarige verdachte betrof.

Van de opgelegde jeugddetentie van 430 dagen zijn 180 dagen voorwaardelijk en geldt aftrek van voorarrest. Over het motief werden geen mededelingen gedaan. Kort na het incident meldde het OM dat voor zover toen bekend het incident niets met de drillrapscene te maken had. De nu 20-jarige medeverdachte in de zaak stond afgelopen juli op zitting, aldus het OM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer